Milorad Dodik
0

"RS želi mir i nije za avanturizam"

FENA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Predsjednik Republike srpske Milorad Dodik tvrdi da RS želi mir, te u “njoj ne stanuje avanturizam”.

“Želimo da odbranimo našu autonomiju, cijenim to legitimnim i legalnim, ali smo isto tako za razvoj koji omogućava evroatlantske integracije, u okvirima koji neće biti na štetu RS, njene autonomije, subjektiviteta i prava na identitet”, kazao je Dodik večeras u obraćanju zvanicama na svečanom prijemu koji je upriličio povodom preuzimanja predsjedničke dužnosti.

Kazao je i kako RS želi dati nesumnjiv doprinos stabilizaciji prilika u BiH i regionu, a ima i odgovore, kako kaže, na sva otvorena pitanja koja su ovih dana izazov za sve u BiH.

“Želimo da se što prije formira vlast i Vijeće ministara BiH, ali idemo tamo s jasnim stavom da mjesto predsjedavajućeg treba da pripadne autentičnom pripadniku hrvatskog naroda. Smatramo da je to dobro za BiH i nadam se da zbog toga ne treba da imamo bilo kakav osjećaj odgovornosti koji podrazumijeva da treba da prihvatimo neke druge inicijative koje su, isto tako, relevantne”, naglasio je Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a.

Cilj mu je, naglašava, mirna i stabilna RS, a u mirnoj i stabilnoj BiH, RS koja “neće biti kao ona od prije nekoliko godina iz koje je bilo lako odnijeti bilo koju nadležnost”.

“RS je dobro pročitala Dejton i Ustav, ali isto tako zna koji su izazovi evropskih integracija. Cilj nam je RS koja nikom ne želi loše i koja nije formirana da bi bilo kome činila loše, ali koja očekuje da se i prema njoj čini dobro”, naglasio je Dodik.

Prijemu, koji je priredio povodom preuzimanja dužnosti prisustvovali su i predsjednik Vlade Srbije Mirko Cvetković, ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić, predstavnici političkih stranaka u BiH, ambasadori akreditirani u BiH, te, između ostalih, predstavnici vjerskih zajednica.