BiH
3

RS: Za prvih sedam mjeseci u saobraćajnim nesrećama poginulo šestero djece

Piše: T. Č.
Delegacija Auto­moto saveza RS, Ministarstva saobraćaja i veza RS i Agencije za sigurnost saobraćaja u okviru "Nedjelje djeteta" obišli su danas najmlađe pacijente Zavoda za ortopediju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr. Miroslav Zotović" u banjalučkom naselju Trapisti.

Uručeni su im slatki pokloni te saobraćajno-­obrazovni materijali i slikovnice.

"Cilj ove posjete je da ukažemo na potrebu za što većom sigurnošću djece u saobraćaju, a ovom prilikom želimo skrenuti i pažnja na djecu koja su bila žrtve saobraćajnih nezgoda i koja se liječe od posljedica u ovoj i drugim medicinskim ustanovama", kazao je ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić.

Dodao je da je ovo ministarstvo pokrenulo i inicijativu da se na nivou BiH izvrše izmjene i dopune Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja BiH, kako bi se poboljšalo opšte stanje sigurnosti u saobraćaju, ali i kako bi se omogućilo što lakše učešće u saobraćaju osobama sa posebnim potrebama. Naveo je i podatak da je za prvih sedam mjeseci u ovom entitetu poginulo 6 maloljetnika, dok su 44 bila teže, a 203 lakše povrijeđena.

"Broj saobraćajnih udesa u naseljenim mjestima gotovo je isti kao i na magistralnim i regionalnim putevima, što je jasan pokazatelj da se vozi brzo i da vozači ne poštuju saobraćajne propise", istakao je Trninić.

Direktor Agencije za sigurnost saobraćaja RS Milija Radović je istakao da se provode brojne akcije koje su usmjerene na djecu, kako bi bilo što manje smrtno stradalih i povrijeđenih u saobraćaju.

Istakao je i da da Agencija, zajedno sa ostalim subjektima, provodi i projekte saobraćajnog obrazovanja i vaspitanja u školama, a jedan od ciljeva im je i omogućiti siguran saobraćaj za djecu ometenu u razvoju, kroz uklanjanje arhitektonskih prepreka koje sprečavaju osobe sa invaliditetom da pristupe kako zdravstvenim, tako i svim drugim institucijama.