BiH
0

RS: Vijeće naroda 20. juna o vetu Bošnjaka na himnu RS-a

FENA
Posebna sjednica Vijeća naroda Republike Srpske na kojoj će se razmatrati pokretanje pitanja zaštite vitalnog interesa bošnjačkog naroda na usvojeno rješenje o himni RS-a bit će održana 20. juna, odlučio je danas Kolegij Vijeća naroda RS-a.

Zahtjev za hitno sazivanje sjednice podnio je Klub srpskog naroda, čiji je predsjednik Staša Košarac kazao novinarima da će se tada donijeti odluka da li je opravdan veto koji je stavio Klub bošnjačkog naroda na usvojeno rješenje po kojem je himna RS-a melodija Davorina Jenka, odnosno, dosadašnja himna "Bože pravde" ali bez teksta.

Košarac je rekao da je na sjednici zaključeno da se do 30. septembra treba izvršiti izmjena i dopuna Poslovnika Vijeća naroda RS-a "kako se ne bi određeni poslovnički članovi zloupotrebljavali i ne bi bilo opstrukcija ili zlonamjernih tumačenja tog poslovanika".

On je pojasnio da će Vijeće naroda u narednoj sedmici formirati radnu grupu koja će pripremiti Administrativnoj komisiji Vijeća naroda RS-a prijedlog izmjene i dopune Poslovnika, što znači da će u poslovničkoj proceduri doći do promjene akta koji definira način funkcioniranja Vijeća.