Vijeće za bezbjednost saobraćaja
0

RS: U saobraćajnim nesrećama godišnje pogine 160 osoba

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U Republici Srpskoj u saobraćajnim nesrećama godišnje pogine oko 160 losoba, 3.200 ih bude povrijeđeno, pa je zbog toga neophodno animirati sve segmente društva da bi se smanjio broj fatalnih saobraćajnih nesreća i unaprijedila bezbjednost saobraćaja, rečeno je danas na sjednici novoformiranog Vijeća za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske održanoj u Banjoj Luci.

Predsjednik Vijeća za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Jasmin Komić rekao je da je stopa smrtnosti u saobraćajnim nesrećama u RS-u tri puta viša nego u evropskim zemljama.

"Veliki zadatak je pred nama da bi se smanjio broj poginulih na putevima u Republici Srpskoj. Prošle godine donesen je novi Zakon o bezbjednosti saobraćaja Republike Srpske, a uskoro bi trebalo da bude predstavljen Nacrt strategije o bezbjednosti saobraćaja", naveo je Komić.

On je istakao da bi ativnosti koje su planirane strategijom trebalo da smanje broj saobraćajnih nesreća, broj povrijeđenih i nastradalih lica.

Član Vijeća za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Nedeljko Čubrilović ocijenio je da je pitanje bezbjednosti saobraćaja globalni problem.

"Republika Srpska na vrijeme je forimirala Vijeće i Agenciju za bezbjednost saobraćaja. Imamo mnogo prostora da radimo na rješavanju tog problema i unapređenju bezbjednosti saobraćaja u RS-u", rekao je Čubrilović.

On je naveo da su osnovni uzroci velikog broja saobraćajnih nesreća loša putna infrastruktura, stara vozila i loša saobraćajna kultura.

Član Vijeća i profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Krsto Lipovac rekao je da se mora posvetiti više pažnje unapređenju bezbjednosti saobraćaja.

"Očekujem mnogo veće efekte Vijeća za bezbjednost saobraćaja, a neophodno je raditi na jačanju Agencije za bezbjednost saobraćaja", rekao je Lipovac.