BiH
0

RS: U planu izgradnja centra za kardiologiju

FENA
Republika Srpska godišnje gubi više od 5,5 miliona KM za liječenje njenih građana van granica RS-a zbog čega je entitetska vlada prihvatila Elaborat ekonomske opravdanosti izgradnje i opremanja centra za kardiohirurgiju u RS-u.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Rajko Škrbić danas je predložio Vladi izgradnju tog centra kroz model privatnog-javnog partnerstva, a koji bi bio smješen u Slatini kod Banje Luke na 10.000 kvadratnih metara, pojasnila je šefica Biroa Vlade RS-a za odnose s javnošću Vera Sajić.

Vlada RS-a dala je i saglasnosti korisniku eksproprijacije nepokretnosti u svrhu izgradnje autoputa Gradiška - Banja Luka.

Sajić je pojasnila da je time data saglasnost investitoru „Javnim putevima-Putevi RS-a“ da stupe u posjed nepokretnosti ekspropriranih pravosnažnim rješnjem Republičke uprave za geodske i imovinskopravne poslove.

Vlada RS-a prihvatila je i Pilot projekt lokalnog razvoja za arheološko prirodni park Donja Dolina-Bardača i zadužila resorna ministarstva da potpišu memorandum o razumijevanju po tom projektu.

Entitetska vlada je na današnjoj sjednici utvrdila i Prijedlog zakona o šumama, te nacrte zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju i o izmjenama i dopunama Zakona o kulturnim dobrima.

Prihvaćen je i izvještaj o poslovanju preduzeća "Željeznice RS-a" AD Doboj, "Telekom Srpske" Banja Luka, kao i preduzeća "Aerodromi RS-a" Banja Luka, koje je poslovalo s gubitkom u 2007.godini od 815.473 KM, ali je i primijećeno da postoji i pozitivan pomak u radu.