Milorad Dodik
0

"RS-u bi išao novac od prodaje aviona Srbiji"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Premijer RS-a Milorad Dodik izjavio je da su neperspektivni vojni avioni Oružanih snaga BiH, za koje je Vojska Srbije zainteresovana za kupovinu, "vlasništvo RS-a i da će njoj ići novac od te prodaje".

On je kazao da su to "avioni RS-a, a samo organi BiH u proceduri koja je zakonom predviđena, mogu da nađu kupca ili na neki drugi način time upravljaju, ali je to vlasništvo RS-a".

Ustvrdio je da je "RS gazda" i da će njoj, ukoliko se, dao je primjer "nešto od toga proda za milion KM, onda će RS-u ići 800.000 KM".

Dodik je ovo izjavio nakon razgovora s ministrom odbrane Republike Srbije Draganom Šutanovcem, koji je ponovio zainteresiranost njegove zemlje za neperspektivno naoružanje koje je u posjedu Oružanih snaga BiH.

Šutanovac je podsjetio da će se sagledati u kakvom su stanju ti avioni za koje je, eventualno zainteresirana njegova zemlja i za još neki višak naoružanja Oružanih snaga BiH.

Na sastanku Dodika i Šutanovca razgovarano je i o saradnji u namjenskoj vojnoj industriji u pogledu preduzeća koja postoje u RS-u.

Dodik je rekao da to "nije namjera da se naoružavaju", već da proizvode za komercijalna tržište i ta proizvodnja će se odvijati s pozitivnim zakonskim propisima RS-a i BiH.

  • Ta vrsta aktivnosti bit će strogo kontrolisana od nadležnih organa. To je dobra prilika da ono što imamo upotrijebimo za dobrobit zajednice, zaključio je entitetski premijer.

Srbijanski ministar odbrane je rekao da je interes Srbije za tu saradnju s cijelom BiH te da će cijeli postupak biti transparentan i u skladu s međunarodnim pravom.

  • Vojska Srbije ima dosta naoružanja i želja nam je da uposlimo kapacitete za izvoz. Prošla godina nam je u toj sferi bila rekordna i želimo da ova bude još bolja jer imamo ekonomsku krizu, naveo je Šutanovac.