Izvještaj upućen u UN
0

RS traži hitno ukidanje pozicije visokog predstavnika u BiH

SRNA
Milorad Dodik (Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)
Milorad Dodik (Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)
Republika Srpska traži hitno ukidanje pozicije visokog predstavnika u BiH, s ciljem obnove ustavne vladavine i vladavine zakona u BiH, navodi se u Šestom izvještaju RS upućenom Vijeću sigurnosti UN, koji je, uz pismo predsjednika RS Milorada Dodika, dostavljen generalnom sekretaru UN i članicama Vijeća sigurnosti.

Republika Srpska smatra da, nakon 16 godina mira, jednostavno nema opravdanja za dalje prisustvo visokog predstavnika u BiH, koji krši ljudska i demokratska prava građana BiH, sprečava ekonomski razvoj, usporava EU integracije i podriva postizanje konsenzusa u državi.

U Izvještaju se ističe da je visoki predstavnik u BiH nastavio sa nezakonitim radnjama i dramatično prekoračio svoj mandat iz Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma, koji mu daje ovlašćenja kao koordinatoru aktivnosti međunarodne zajednice i posredniku između domaćih strana.

"Umjesto da poštuje ovaj mandat, visoki predstavnik je nastavio da donosi odluke kojima se poništavaju zakonske radnje ustavnih tijela BiH. Isto tako, nastavlja da prisvaja pravo da nameće vanraspravne kazne za pojedince po kratkom postupku - bez procesa ili mogućnosti žalbe. Visoki predstavnik je čak nedavno tvrdio da mu Ustav BiH daje ovlašćenja da 'rješava političke i proceduralne sukobe'. Svi koji su pročitali Ustav BiH znaju da on visokom predstavniku ne daje nikakva ovlašćenja", naglašava se u tekstu.

U izvještaju se dodaje da visoki predstavnik pogrešno tvrdi da je vrhovni autoritet u pogledu provođenja Dejtonskog sporazuma u cjelini, a da u stvarnosti, taj sporazum nedvosmisleno ograničava pravo tumačenja visokog predstavnika na tumačenje "na terenu" Aneksa 10, čiji je naslov "Sporazum o civilnom sprovođenju mirovnog rješenja". 

"U Aneksu 10 se navodi: 'Visoki predstavnik je vrhovni autoritet na terenu u pogledu tumačenja ovog sporazuma o civilnom sprovođenju mirovnog rješenja.' Odnedavno, visoki predstavnik, konkretno, tvrdi da je visoki predstavnik uveden da bi tumačio ustav BiH. Ponovo, tvrdnje visokog predstavnika su u potpunoj suprotnosti sa zakonom; Ustavom se pravo tumačenja sasvim jasno daje Ustavnom sudu, a ne visokom predstavniku", konstatuje se u Izvještaju RS.

Kao još jedan od razloga zbog kojeg pozicija visokog predstavnika mora biti okončana, ističe se njegovo kontinuirano podrivanje postizanja konsenzusa između konstitutivnih naroda u BiH i da je njegov nepovoljan uticaj na politiku u BiH evidentan kada je riječ o zastoju u formiranju novog Vijeća ministara BiH.
"SDP, najveća bošnjačka stranka, ima maksimalističke zahtjeve, nadajući se očigledno da će visoki predstavnik priteći u pomoć. Ova nadanja nisu nerazumna; kada je SDP na početku godine vodio formiranje vlade na nivou Federacije, koju je Centralna izborna komisija proglasila nezakonitom, visoki predstavnik je intervenisao poništavanjem odluke CIK-a", podsjeća se u Izvještaju RS Vijeću sigurnosti UN.