BiH
5

RS: Sutra o odluci o raspisivanju referenduma o "Danu Republike"

SRNA
Narodna skupština RS (Foto: SRNA)
Narodna skupština RS (Foto: SRNA)
Narodna skupština Republike Srpske razmatraće sutra na posebnoj sjednici Prijedlog odluke o raspisivanju referenduma o "Danu Republike", kao i imenovanje komisije za njegovo sprovođenje.

Prijedlog odluke o raspisivanju republičkog referenduma podnijeli su Klubovi poslanika SNSD-a, SDS-SRS Republike Srpske, DNS-a, PDP-a, SP, NDP-a, SDS-K, poslanička grupa Napredna Srpska i samostalni poslanik Ilija Stevančević.

Referendumsko pitanje o kom će se građani Republike Srpske izjasniti glasi "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?", a za dan održavanja referenduma utvrđuje se 25. septembar.

U Prijedlogu odluke navodi se da se republički referendum raspisuje na cijeloj teritoriji Republike Srpske.

Za obezbjeđivanje finansijskih sredstava i tehničke podrške potrebne za provođenje ovog referenduma zadužuje se Vlada Republike Srpske.

U Prijedlogu odluke navodi se da je Odluka Ustavnog suda BiH od 26. novembra prošle godine, koja je donesena na zahtjev člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Bakira Izetbegovića i kojom se proglašava neustavnim član 3b) Zakona o praznicima Republike Srpske sporna sa više aspekata, prije svega pravnog, ali i aspekta legitimnosti donosioca odluke, uticaju spoljnih faktora i skrivenih namjera koji se kriju iza takve odluke.