BiH
0

RS: Suša u agraru i budžetskoj kasi

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Ministarstvo poljoprivrede još prikuplja informacije o štetama koje su pretrpili ratari u Republici Srpskoj zbog ovogodišnje suše, ali je već sada jasno da nema dovoljno novca da se nadoknade izgubljeni prinosi.

Tropske vrućine izrazito su nepovoljno uticale na poljoprivredne kulture, naročito od Semberije do Lijevče polja, što potvrđuje i portparol resornog ministarstva Bojan Kecman.

Ovogodišnji prinos kukuruza mogao bi biti smanjen i do 70 posto, a Kecman obećava da će Ministarstvo nastojati da sagleda kako pomoći ratarima kada se procjene štete.

„Za sada je još rano govoriti o nadoknadi šteta, ali bit će nekih aktivnosti o tom pitanju“, kaže Kecman.

Time se nastavlja navika da se problemi rješavaju kada eskaliraju ekstremnim štetama, na koje je Udruženje poljoprivrednika već ranije ukazivalo, tražeći sastanak s predstavnicima entitetske vlade i nadležnog ministarstva.

Od Vlade će zahtjevati da rebalanskom budžeta osigura 24 miliona maraka i poljoprivrednicima otpiše obaveze za regresirano đubrivo.

Koliko će to biti uvaženo, ostaje da se vidi, ali je i ovogodišnja suša ponovo ukazala da je više nego neophodno da se preduzmu strateške i sistemske mjere za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta.