BiH
0

RS: Stiglo 15.500 dodatnih popisnica

SRNA
Zavodu za statistiku Republike Srpske stiglo je 15.560 dodatno štampanih popisnih obrazaca koji su jutros distribuisan na teren, a tokom dana očekuje se da stigne još jedan broj popisnica, izjavila je Srni direktor Zavoda za statistiku Republike Srpske Radmila Čičković.

Navodeći da postoji mogućnost da iz nekih opština i danas stignu zahtjevi za dodatnim popisnim materijalom, Čičković je rekla da će sav dodatno štampani materijal koji u toku dana stigne od Agencije za statistiku BiH biti odmah otpremljen na teren.

Prema njenim riječima, do manjka popisnica u određenim opštinama, odnosno popisnim krugovima, došlo je zbog modela po kojem su popisnice pakovane i distribuisane po popisnim krugovima.

"Mi nismo bili za takav model raspodjele, ali Agencija je to tako odredila", dodala je Čičković, ističući da će se po okončanju popisa pokazati da je ostalo jako puno neiskorišćenih popisnica.

Ona je objasnila da pojedini popisivači očekuju da će im do kraja popisa biti potreban izvjestan broj popisnica i da ih oni drže "zarobljenim" kod sebe, dok istovremeno u određenim popisnim krugovima nedostaje materijala.

"Popisne komisije su imale obavezu da izvrše redistribuciju materijala i one su to uradile u mjeri u kojoj su mogle", dodala je Čičković.

Direktor Zavoda za statistiku Republike Srpske je podsjetila da su pred popisivačima još četiri dana popisa i da je, kako popis ne bi negdje zastao zbog nedostatka popisnica, dogovoreno da budu štamane dodatne popisnice.

"Pred popisivačima su vikend i još nekoliko dana popisa i svako hoće da ima kod sebe dovoljno popisnica kako ne bi došao u situaciju da ne može da popiše određeni popisni krug. Iz tog razloga, iz opreznosti i preventive svako želi da ima određenu rezervu, dok u nekim popisnim krugovima nedostaje popisnica i zbog toga se išlo na njihovo doštampavanje“, precizirala je Čičković.

Ona je istakla da popisnica na terenu ima puno i da se sve to vidi iz izvještaja koliko ih je odštampano, dato na teren, popunjeno.

"Sigurno je da će ih dosta ostati neiskorišćenih nakon popisa“, zaključila je Čičković.

Prema njenim riječima, Zavodu za statistiku Republike Srpske zahtjevi za dodatnim brojem popisnica stigli su iz više opština Podrinjske regije, Kotor-Varoša, Banje Luke te Prijedora.

Agencija za statistiku BiH jučer je, povodom informacija da na terenu nedostaju popisnice, odlučila da se urgentno odštampa dodatnih 50.000 obrazaca, koji će biti dostavljeni Zavodu za statistiku Republike Srpske