Požari u 14 općina
0

RS: Šteta od požara oko 850.000 KM

SRNA
Foto: Arhiv/SRNA
Foto: Arhiv/SRNA
Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić izjavio je da je do sada procijenjena šteta od požara u RS-u oko 850.000 KM, a da su svi požari u 14 općina za sada pod kontrolom.

Džombić je rekao da u ovom periodu ima nešto više šumskih požara, ali da je materijalna šteta značajno manja u odnosu na isti period prošle godine.

"Ono što je najbolje je da nemamo ljudskih žrtava i da sve jedinice koje su angažovane rade sa najvećim oprezom i da nisu ugrožena sela i ljudski životi", rekao je Džombić nakon sastanka sa ministrom unutrašnjih poslova Stanislavom Čađom i direktorom Republičke uprave Civilne zaštite Milimirom Doderom.

On je dodao da će se komunalnim inspekcijama u općinama Srpske uputiti dopisi da pojačaju nadzor, jer je najveći uzrok požara ljudski nemar, dok se od istražnih organa traži da nastave rad kako bi se procesuirali svi koji su požare skrivili, a od preduzeća "Šume RS" da izvrše pojačane mjere nadzora, ukoliko bi se požari proširili na šumska gazdinstva.

Prema njegovim riječima, Civilna zaštita i resorno ministarstvo su profesionalno obavili svoj posao i dobro sarađuju sa hrvatskom, srbijanskom i crnogorskom civilnom zaštitom, i ukoliko bude potrebno u kontaktu sa njima će aktivirati avione i helikoptere za gašenje požara.

Premijer Republike Srpske je naveo da se trenutno razmatra prijedlog iz Crne Gore o izdvajanju dijela sredstava za kupovinu kanadera, koji bi bio u crnogorskoj jedinici i po potrebi se koristio, ali da kupovina kanadera i formiranje zajedničke jedinice u ovom trenutku ne bi bila najbolji potez.

Direktor Republičke uprave Civilne zaštite Milimir Doder rekao je da trenutno nijedna općina nije kritično ugrožena, osim vanredne situacije u Kneževu, gdje su pojačane snage na terenu i upućena specijalna jedinica Civilne zaštite grada Banja Luka.

On je dodao da je protekla noć bila teška u općinama Bileća i Bratunac, gdje je požar uz pomoć helikoptera Oružanih snaga BiH stavljen pod kontrolu.

Prema njegovim riječima, na području Hercegovine nije gorjela kvalitetna šuma, ali postoji ekološka šteta, a vatrogasci, radnici šumskih gazdinstava i Hidroelektrana na Trebišnjici su uspjeli da odbrane sva sela, bez ijednog izgorjelog objekta i povrijeđenog lica.

"Ove godine imali smo 1.286 požara, od čega 706 šumskih, a štete na objektima su manje za 75 posto u odnosu na isti period prošle godine, tako da možemo reći da se radilo veoma oprezno i kvalitetno", rekao je Doder.

On je podsjetio da se ove godine pomoć helikoptera Oružanih snaga BiH koristila svega u tri navrata, zbog tehničkih problema, dok se stavljanje helikoptera u funkciju očekuje u nedjelju.

"Proglašenje stanja elementarne nepogode nam ništa ne bi doprinijelo, procjenjujemo da nema potrebe da se uopšte proglašava vanredno stanje ni u jednoj općini", rekao je Doder.