BiH
0

RS: Stanje u teritorijalnoj organizaciji prepreka na evropskom putu

FENA
Vlada RS-a usvojila je u petak Informaciju o mogućnostima i potrebi promjene teritorijalne organizacije jedinica lokalne samouprave u entitetu, te zadužila resorno ministarstvo da u skladu s tim dokumentom pripremi tekst zakona o teritorijalnoj organizaciji, kao i da provede javnu raspravu.

Šefica Vladinog Biroa za odnose s javnošću Vera Sajić kazala je na pres-konferenciji da se u toj informaciji navodi da su model funkcioniranja i način širenja Evropske unije u prvi plan staviili regionalni aspekt organizacije i odnosa.

Razlog da se pristupi promjene teritorijalne organizacije jedinica lokalne samouprave su i obaveze koje BiH ima u ispunjavanju uvjeta za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU.

"Došlo se do zaključaka da je stanje u organizaciji jedinica lokalne samouprave u RS-u jedna od glavnih poteškola i prepreka na tom putu", prenijela je Sajić stav iznijet u spomenutoj informaciji koju je prihvatila entitetska vlada.

Ona je potvrdila da je ovo složeno pitanje koje traži opširno razmatranje u narednom periodu, te da će se razmatrati statuti nekih općina, među kojima i Istočnog Drvara, Istočnog Mostara i još nekih.