BiH
3

RS: Smanjili im plaće prošle godine pa sad povećavaju

FENA
Vlada Republike Srpske i Sindikat uprave potpisali su danas protokol kojim se cijena rada zaposlenih u javnim službama povećava za šest konvertibilnih maraka.

Granski sindikat je prihvatio raniji prijedlog Vlade RS-a o povećanju cijene rada za šest maraka, tako da će najmanja cijena rada sada iznositi 106 KM.

Također, dogovoreno je da se do kraja godine, kada bi trebalo da budu usvojeni ekonomska politika i budžet za narednu godinu, donesu novi zakoni koji će eliminirati nepreciznosti u vezi s plaćama zaposlenih u državnoj upravi i javnim službama.

To znači da bi za isti posao i stručnu spremu, ma gdje radili, zaposleni u javnim službama i državnoj upravi svi bili jednako plaćeni.

Predsjednik granskog sindikata Tomislav Vrhovac rekao je da sindikat nije zadovoljan ovim povećanjem niti općenito visinom cijene rada, navodeći da očekuju da plaće zaposlenima u javnim službama budu vraćene na nivo iz prošle godine.

Odlukom Vlade RS-a svim budžetskim korisnicima i zaposlenima u javnim službama i državnoj upravi plaće su od početka 2013. godine smanjene za deset posto.