BiH
0

RS: Skupštinski odbor traži izvještaje o privatizaciji Kristal i Banjalučke banke

FENA
Odbor Narodne skupštine Republike Srpske za praćenje provođenja procesa privatizacije zatražit će od entitetske Vlade da mu se dostave izvještaji revizorskih kuća o pretprivatizacionoj vrijednosti Kristal i Banjalučke banke.

Odbor danas nije raspravljao o izvještajima o reviziji privatizacije u ovim bankama jer se predsjednik Komisije za reviziju privatizacije u RS-u Borislav Bijelić nije došao na sjednicu, iako mu je upućen poziv prije sedam dana.

Predsjednik skupštinskog odbora Dušan Stojičić kazao je novinarima da Bijelićev nedolazak govori o odnosu izvršne vlasti prema parlamentu i najavio da će poslanički Klub SDS-a tražiti od Vlade da se hitno smijeni ova komisija.

"Možete misliti kakav je pristup predsjednika jedne komisije, tijela Vlade RS-a, koji ni Narodnoj skupštini RS-a, a prije svega njenom odboru koji je usko zadužen za ta pitanja, uopšte ne dostavi procjene dviju revizorskih kuća o pretprivatizacionoj vrijednosti Kristal i Banjalučke banke", naglasio je Stojičić.

Stojičić je ocijenio da koncept o reviziji privatizacije nije dobar, odnosno da tijelo koje je pod Vladinom kontrolom ne može provesti nepristrasnu i objektivnu reviziju privatizacije.

Mada su poslanici PDP-a u Narodnoj skupštini RS-a, prvi pokrenuli pitanje rada Komisije za reviziju privatizacije, nakon što su saopćeni rezultati procjene pretprivatizacijskog stanja Kristal banke, poslanik PDP-a Aleksandar Golijanin nije bio izričit u stavu da treba smijeniti predsjednika Komisije Bijelića.

„Mi ćemo sačekati da se Bijelić pojavi, jer to nije jedini razlog da se traži njegova smjena“, kazao je Golijanin podsjetivši na tvrdnje PDP-a da je Bijelić u sukobu interesa jer obavlja dužnosti predsjednika i člana nadzornog odbora u nekim preduzećima i fondovima.