ukoliko se ne poboljša stanje
0

RS: Sindikat zdravstva najavljuje "vruće ljeto"

FENA
Predsjednik Samostalnog sindikata zaposlenih u zdravstvu u Republici Srpskoj (RS) Željko Šukalo najavio je "vruće ljeto“ ukoliko se ne riješe brojni problemi u toj oblasti u RS-u.

Šukalo ukazuje na neracionalne troškove, loš rad rukovodstava pojedinih zdravstvenih ustanova, višak zaposlenih, ali i male plaće radnika.

Ukoliko se ti problemi ne počnu hitno rješavati, nije isključio i mogućnost štrajka medicinskih radnika.

I pored teškog finansijskog stanja u ovom sektoru i dalje se, upozorava, prima veliki broj radnika od poslodavaca koji preuzimaju rukovodne funkcije.

On ukazuje i na primjer iz banjalučkog Kliničkog centra.

  • Bilo koji poslodavac, koji bude ustoličen na mjesto direktora, kaže da ima višak zaposlenih. A onda u roku od dvije do tri godine primi još oko 200-300 radnika, kao što je slučaj u Klničkom centru, tvrdi Šukalo.

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite RS-a Nedeljko Milaković pozvao je i predstavnike lokalnih zajednica da otkažu podršku onim direktorima domova zdravlja i bolnica, ukoliko nisu ispunili očekivanja.

Samo od poslodavaca zavisit će i da li će u zdravstvu ostati sadašnje, ionako male plaće zaposlenih.

Problem je i što zdravstvene ustanove ne uplaćuju doprinose za zdravstvo svojim radnicima što vlast mora da sankcionira, stav je i Fonda zdravstvenog osiguranja RS-a.

Koje mjere će biti poduzete za spasavanje zdravstva u RS-u trebalo bi da se zna do kraja mjeseca.