BiH
0

RS: Sindikat upozorava na mala primanja zaposlenih u privredi

FENA
Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić upozorila je danas da će oblici sindikalne borbe biti pooštreni ukoliko poslodavci odbiju zahtjev za povećanje plaća radnika zaposlenih u privredi, ne isključivši i mogućnost jednosatne obustave rada i štrajkova.

Mišić je, nakon razgovora s predsjednikom Narodne skupštine RS-a Igorom Radojičićem, kazala da je položaj radnika zaposlenih u privredi i privatnim preduzećima izuzetno loš, da su njihova primanja ispod prosjeka u RS-u i ispod iznosa potrošačke korpe koju iskazuje zvanična statistika.

Ona je pozvala Udruženje poslodavaca da zajedno sa Sindikatom pronađe mogućnost za povećanje plaća radnika zaposlenih u privredi i najavila da će Savez sindikata RS-a 15. februara, održati sjednicu s predstavnicima sindikata iz oblasti privrede.

Radojičić je na sastanku podržao zahtjev Saveza sindikata RS-a o održavanju tematske sjednice parlamenta o stanju u nekim privrednim granama radi poboljšanja standarda radnika u privatnim preduzećima.

On je, također, ponudio Sindikatu, da bude održana tematska konferencija o pravcima reforme zdravstvenog osiguranja, prije nego što zakon koji regulira tu oblast uđe u skupštinsku proceduru.

Sindikalci smatraju da treba da bude aktivno uključeni u reformu zdravstvenog i penzijskog sistema RS-a.