Opština da naplaćuje zemljište
0

RS se povlači iz projekta izgradnje državnog zatvora

FENA
Plan izgleda budućeg državnog zatvora
Plan izgleda budućeg državnog zatvora
Ministar pravde Republike Srpske Džerard Selman izjavio je danas da je Vlada RS-a obavijestila nadležne institucije da će se potpuno povući iz projekta izgradnje državnog zatvora.

“To pitanje bit će na dnevnom redu sljedeće sjednice Vlade RS-a, a zaključci će biti da se povlačimo, dok će Skupštini opštine Istočna Ilidža ići preporuka za naplatu zemljišta koje je ranije bilo dato za izgradanju zatvora, budući da su se promijenili uslovi pod kojima se taj zatvorski kapacitet gradi”, naveo je Selman.

Još 2005. tadašnja izvršna entitetska vlast dala je saglasnost za izgradnju državnog zatvora u Istočnom Sarajevu, čiji je kapacitet bio za 501 pritvorenu ili osobu na izdržavanju zatvorske kazne.

U odgovoru na poslanička pitanja tokom današnjeg zasjedanja Narodne skupštine, Selman je naveo da su svi uslovi bili ispunjeni, ali da su se “povukli donatori”, tako da tri do četiri godine nije ništa rađeno na tom projektu.

“Prošle godine ponovo je aktivirana izgradnja zatvora, ali po promijenjenim uslovima, jer je kapacitet smanjen, tako da će biti moguće smjestiti 301 osuđenika, ali je investicija s 24 miliona porasla na 40 miliona eura i ne radi se o donatorskim, već kreditnim sredstvima BiH”, naveo je Selman.