BiH
0

RS: Samo po dva mandata za direktore osnovnih škola

FENA
Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Nacrt zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju kojim je predviđeno da će direktori u osnovnim školama moći obavljati tu dužnost samo u dva mandata u jednoj školi i da poslove sekretara i računovođa u osnovim školama mogu obavljati osobe sa završenom visokom stručnom spremom pravnog i ekonomskog smjera.

Šefica Kabineta ministra prosvjete i kulture Rajka Manojlović pojasnila je na pres-konferenciji nakon sjednice entitetske vlade da do sada funkcija direktora škola nije bila ograničena brojem mandata i da je u 202 osnovne škole u RS-u čak 89 direktora u trećem, četvrtom i petom mandatu.

-Utvrđeno je da je ista osoba direktor škole već od 12 do 20 godina, navela je Manojlović navodeći da je stoga u Nacrtu ta mogućnost ograničena na svega dva mandata.

Kada su u pitanju sekretar i računovođa škole, ona je navela da se do sada dešavalo da su te poslove obavljale osobe sa srednjom stručnom spremnom što više neće biti moguće, s tim da oni koji budu zatečeni na tom mjestu u momentu primjene zakona neće biti pomjerani.

-Ostavlja im zakon mogućnost da u roku od pet godina steknu uvjete za to mjesto, a u slučaju da to ne ispune gube pravo na obavljanje te dužnosti, ukoliko imaju manje od 25 godina staža, pojasnila je Manojlović.

Novine u ovom zakonskom aktu vezane su i za ocjenjivanje, odobravanje udžbenika, a precizira se i da autori udžbenika ne mogu biti zaposleni u Ministarstvu prosvjete i Pedagoškom zavodu RS-a, koji su u sukobu interesa i mogu utjecati na odabir udžbenika.

Također, direktori škola morat će polagati i stručni ispit.

Manojlović je kazala da je utvrđeni Nacrt zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju dobio pohvale i predstavnika Misije OSCE-a.