BiH
0

RS sa srednjom stopom oboljenja od TBC-a

FENA
Republika Srpska u posljednje tri godine bilježi trend opadanja oboljelih od tuberkuloze, a u prvih šest mjeseci ove godine su evidentirana 334 slučaja ovog oboljenja.

Bosna i Hercegovina, pa i RS, spada u zemlje sa srednjom stopom oboljenja, a kako je saopćio nacionalni koordinator za borbu protiv tuberkuloze u RS-u Mladen Duronjić u svijetu godišnje od ove bolesti oboli oko osam miliona ljudi.

Duronjić je na pres-konferenciji povodom Svjetske sedmice borbe protiv tuberkoloze kazao da su u RS-u tokom 2004. godine registrirana 832 oboljela, 2005. godine 818, a 2006. godine 778 oboljelih.

Za BiH je, "u okviru projekta koji finansira "Global fond" Svjetske zdravstvene organizacije, odobreno 5,8 miliona KM koja će biti uloženi za sanaciju laboratorija koje se bave dijagnostikovanjem tuberkuloze, edukaciju medicinskog osoblja i nesmetani dotok lijekova za liječenje ove bolesti.

Planovi Svjetske zdravstvene organizacije su da se do 2010. godine smanji smrtnost i broj oboljelih od ove bolesti za 50 posto, a da se do 2050. tuberkuloza eliminiše kao svjetski zdravstveni problem.