BiH
0

RS: Ratni vojni invalidi zaprijetili štrajkom glađu

FENA
Ratni vojni invalidi Republike Srpske zaprijetili su danas na protestnom mitingu u Banjoj Luci da će stupiti u kolektivni štrajk glađu ukoliko premijer RS-a Milorad Dodik ne pristane da razgovara sa njihovim predstavnicima oko poboljšanja statusa ovih kategorija stanovništva.

Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida RS-a Goran Kostić kazao je novinarima da su Dodika obavijestili da će, ukoliko ne bude htio da razgovara sa predstavnicima ratnih vojnih invalida, današnji protest pretvorit u štrajk glađu RVI.

Istaknuo je da jedino sa premijerom RS-a žele da razgovaraju kako bi mu prenijeli svoje zahtjeve za povećanje invalidnina za 50 posto i povećanje boračkog dodatka.

Savez traži i izmjenu Zakona o pravima boraca, ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca, kao i da osobama koje ostvaraju pravo na tuđu njegu i pomoć bude priznato socijalno i penziono osiguranje, te isplatu nematerijalne štete.

Na protestu na Trgu Krajine u Banjoj Luci okopilo je nekoliko stotina ratnih vojnih invalida iz svih gradova RS-a, a oko 13.00 sati najavili su da će krenuti prema zgradi Vlade RS-a gdje traže razgovor sa Miloradom Dodikom.

Prosječna invalidnina u RS-u iznosi 200 KM, najveća oko 460, a najmanja oko 20 KM.

Podsjećamo, Vlada RS-a sinoć je saopćila da je radi poboljšanja standarda boračke populacije u 2007. godini obezbijedila isplate vojnih invalidnina prema koeficijentu 1, a rebalansom budžeta osigurala je i dodatnih 6.052.856 KM za isplatu dijela invalidnina iz jula 2003. i avgusta 2004. godine.