BiH
0

RS: Predviđeno osnivanje posebnog odjeljenja tužilaštva

SRNA
U Narodnoj skupštini Republike Srpske danas je razmatran Nacrt zakona o suzbijanju korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala kojom se propisuje osnivanje, organizacija i nadležnost posebnih organizacionih jedinica tužilaštva, sudova i drugih organa u RS-u.

Ministar pravde Anton Kasipović rekao je da je predviđeno osnivanje posebnog odjeljenja tužilaštva za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala pri Republičkom tužilaštvu, za razliku od važećeg zakona gdje je Specijalno tužilaštvo osnovano pri Okružnom tužilaštvu Banja Luka.

Obrazlažući Nacrt zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske, on je istakao da posebnim odjeljenjem tužilaštva rukovodi zamjenik glavnog republičkog tužioca - specijalni tužilac, a čini ga i određeni broj republičkih tužilaca koje, na prijedlog specijalnog tužioca, raspoređuje glavni republički tužilac.

"Nadležnost posebnog odjeljenja tužilaštva, shodno članu šest, određena je na cijeloj teritoriji Republike Srpske za sprovođenje istražnih radnji i krivično gonjenje počinilaca krivičnih dijela", objasnio je Kasipović.

U Nacrtu je predviđeno osnivanje jedinica za istrage i bezbjednost posebnog odjeljenja tužilaštva koju čine načelnik jedinice i određeni broj tužilačkih istražilaca, a utvrđuju se i ovlaštenja tužilačkih istražilaca.

"Predviđeno je i osnivanje posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala pri Okružnom sudu u Banjoj Luci", naglasio je Kasipović.

On je napomenuo da predloženo zakonsko rješenje taksativno propisuje krivična djela za koje je nadležan sud i tužilaštvo, čime se jasno i nedvosmisleno razgraničava nadležnost između sudova i tužilaštava na jedan bolji, precizniji i transparentniji način.

"Zakonom je propisano da su sva tužilaštva u Republici Srpskoj dužna bez odgađanja omogućiti nesmetan uvid u krivični predmet koji zatraži posebno odjeljenje tužilaštva", dodao je Kasipović.

Članom 24 propisano je da svi nadležni organi Republike Srpske moraju bez odgađanja preduzeti mjere i radnje iz svoje nadležnosti radi obezbjeđivanja fizičkog integriteta specijalnog tužioca, republičkih tužilaca raspoređenih u posebno odjeljenje, sudija posebnog odjeljenja suda i sudija Posebnog odjeljenja Vrhovnog suda i njihovih porodica.

Utvrđena je i obaveza specijalnog tužioca da o svom radu izvještava predsjednika Republike Srpske, Narodnu skupštinu i Vladu o primjeni krivičnog zakonodavstva iz člana 13. ovog zakona.

Raspravom o Nacrtu zakona o suzbijanju korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala završeno je današnje zasjedanje Narodne skupštine Republike Srpske.

Nastavak sjednice zakazan je za sutra u 10.00 sati, kada će biti nastavljena rasprava o ovom nacrtu, a pred poslanicima bi trebalo da bude i Nacrt zakona o oružju i municiji, Nacrt zakona o gradu Zvornik, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske.