BiH
0

RS: Predložena zabrana raspolaganja stečenim udjelom u privatizaciji

FENA
Komisija za reviziju privatizacije državnog kapitala u preduzećima i bankama Republike Srpske danas je za dva predmeta, na osnovu uvida u dokumentacionu osnovu, predložila pokretanje postupka privremene mjere zabrane raspolaganja stečenim udjelima u procesu privatizacije do okončanja postupka konačnog utvrđivanja vlasničke strukture.

Predsjednik ove komisije Borislav Bijelić je na pres-konferenciji dodao da je u slučaju privatizacije preduzeća „Trgopromet“ Derventa, Direkciji za privatizaciju dostavljen Program privatizacije nakon završetka vaučer ponude te nije došlo do privatizacije državnog kapitala, za šta su odgovorni upravni odbor i direktor preduzeća.

Također, preduzeće nije svoje akte i upravljačku strukturu prilagodilo Zakonu o preduzećima, naveo je Bijelić i dodao da je u toku tužba za poništenje rješenja Direkcije za privatizaciju, kojim je državni kapital utvrđen u cijelosti, odnosno 100 posto.

Prema Bijelićevim riječima, u procesu privatizacije „Veterinarske stanice“ a.d. Zvornik, postupak prodaje državnog kapitala je izvršen u skladu s propisima i kupac je pravovremeno ispunio sve obaveze iz Ugovora o prodaji državnog kapitala metodom tendera.

Također, naveo je Bijelić, postupak prodaje državnog kapitala, metodom javne aukcije, u preduzećima„Kaluđerica“ a.d. Petrovo i „Lim“ a.d. Rudo, izvršen je u skladu s propisima.