BiH
0

RS poništava entitetski Zakon o popisu stanovništva

FENA
Vlada Republike Srpske danas je utvrdila Nacrt zakona o prestanku važenja Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. u tom entitetu te istovremeno pripremila Nacrt zakona o organizaciji i provođenju popisa koji će biti obavljen naredne godine.

Aktuelnu vlast u RS-u već ranije je opozicija pozivala na odgovornost jer nije provela obećavani popis stanovništva u RS-u u 2011. godini, budući da izjašnjavanja građana nije bilo na nivou BiH.

Međutim, skupštinska većina tvrdila je da su zakoni koje je usvajala, ali ne i provodila, bili upozorenje organima BiH da se usvoji državni zakon.

S obzirom na to da je usvojen zakon na nivou BiH postala je nepotrebna primjena zakona o popisu u RS-u, navode iz Vlade RS-a.

Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine regulirana je priprema, organizacija i provođenje popisa na nivou BiH.

„S obzirom na veliki društveni značaj popisa i njegovog efikasnog organizovanja i kvalitetnog provođenja, potrebno je zakonskim propisom detaljnije i neposrednije definirati i urediti pojedine popisne aktivnosti na teritoriji entiteta“, smatra entitetska vlada.

Osim toga, s obzirom na ovlaštenja entiteta, u zakonu je predviđeno popisivanje određenih osoba, koje Zakon o popisu na nivou BiH svojim odredbama nije obuhvatio, a to su: osobe na izdržavanju kazne ili zavodskih vaspitnih mjera u ustanovama koje su pod neposrednim nadzorom Ministarstva pravde, osobe koje borave u obrazovnim ustanovama smještenim u objektima Ministarstva unutrašnjih poslova, te one koje se nalaze u predstavništvima RS-a u inostranstvu i druge.