BiH
0

RS: Počela posebna sjednica entitetske skupštine o Kosovu

FENA
Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj bi trebalo da bude utvrđen jedinstven stav srpskih parlamentranih stranaka u vezi sa proglašenjem nezavisnosti Kosova počela je oko 20.00 sati u Banjoj Luci.

Jedina tačka dnevnog reda je utvrđivanje stava u vezi Zajedničke izjave predsjednika RS-a Rajka Kuzmanovića, predsjednika Narodne skupštine Igora Radojičića i predsjednika Vlade RS-a Milorada Dodika povodom proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije 17. februara.

U toj izjavi se kaže "da je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i Metohije neprihvatljiv akt razbijanja teritorijalnog integriteta suverene i međunarodno priznate države Srbije, protivno njenoj volji i ustavno-pravnom poretku".

Ističe se da "RS ne priznaje i ne prihvata jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije i punim kapacitetom svojih predstavnika u zajedničkim organima, RS neće dozvoliti da bilo koji organ Bosne i Hercegovine donese odluku o priznavanju ili uspostavi međudržavnih veza sa jednostrano proglašenim nezavisnim Kosovom".

Inače, posebna sjednica Narodne skupštine bila je prvobitno zakazana za 17.00, ali je odgođena do 20.00 sati zbog velikog mitinga u Beogradu kojem je prisustvovao i premijer RS-a Milorad Dodik.

Sjednici prisustvuju i srpski predstavnici u zajedničkim organima BiH, te dvojica potpredsjednika RS-a Adil Osmanović i Davor Čordaš.