BiH
0

RS-ov Nacrt zakona o državnoj imovini 6. jula pred poslanicima

FENA
Nacrt zakon o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS-a, a pod zabranom je raspolaganja još od marta 2005. na osnovu odluke visokog predstavnika u BiH, bit će razmatran na sjednici Narodne skupštine RS-a 6.jula.

Za dnevni red tog posljednjeg zasjedanja entitetskog parlamenta u ovom mandatu predloženo je 35 tačaka među kojima pet zakona po hitnom postupku, potvrdio je nakon današnje sjednice Kolegija Narodne skupštine RS-a, njen predsjednik Igor Radojičić.

Radi se o zakonima o klasifikaciji djelatnosti i Registru poslovnih subjekata po djelatnostima u RS-u, izmjenama i dopunama zakona o privatizaciji državnih stanova, o porezu na dohodak, o stvarnim pravima i o privatizaciji poslovnih zgrada.

On je u izjavi novinarima pojasnio i da će se razmatrati u redovnoj proceduri i prijedlozi zakona o visokom obrazovanju, o školovanju i stipendiranju mladih talenata, o inspekcijama u RS-u, o nacionalnim parkovima te o prijenosu prava svojine na kapitalu RS-a u lokalnim RTV stanicama na jedinice lokalne samouprave.

Na dnevnom redu su izmjene i dopune Krivičnog zakona te zakona o republičkoj upravi, o rudarstvu, o društvima za osiguranje, o geološkim istraživanjima i o naknadama za korištenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije.

U formi nacrta poslanici će razmatrati zakone o boravišnoj taksi, o izmjenama i dopunama Zakona o javnim putevima i o veterinarstvu. Pred poslanicima će se naći i izmjene i dopune Razvojnog programa RS-a za period od 2010. do 2012. godine, zatim izvještaj o poslovanju Investiciono-razvojne banke RS-a za 2008. s izvještajem nezavisne revizije, te godišnji izvještaji Agencije za bankarstvo RS-a, RTRS-a, Regulatorne komisije za energetiku, Ombudsmana BiH i Visokog sudskog i tužilačkog savjeta.

Također, predviđeno je izjašnjavanje i o trima odlukama o zaduženjima RS-a i to prema Evropskoj uniji s Memorandumom o razumijevanju, prema Evropskoj investicionoj banci za projekt vodovoda i kanalizacije i prema Evropskoj banci za obnovu i razvoj za projekt vodovoda i kanalizacije u Bijeljini.

Poslanici bi trebalo da se upoznaju o privatizaciji državnog kapitala u Rudniku mrkog uglja "Miljevina" u Foči.

Ovo skupštinsko zasjedanje trajat će više dana.