Uvrđeno prisustvo ftalata
1

RS: Opasne lutke uklonjene sa tržišta i uništene

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Zdravstvena inspekcija je u prvoj polovini godine utvrdila neispravnost pošiljke sa 504 komada dječije igračke lutka ("HS lutka") u kojoj je dokazan nedozvoljeni sadržaj ftalata i pošiljke od 25 komada igračke lutka "Hohot" koja je proglašena neispravnom zbog lakog izvlačenja kose, izjavio je danas Srni glavni republički zdravstveni inspektor Desimir Miljić.

Sve opasne igračke uništene su u prisustvu zdravstvenog inspektora.

U skladu sa sporazumom između Agencije za nadzor nad tržištem BiH i Republičke uprave za inspekcijske poslove RS, uzeto je devet uzoraka dječijih igračaka i proizvoda za djecu radi ispitivanja na sadržaj ftalata.

Miljić kaže da je pet uzoraka bilo ispravno, kod četiri je dokazan nedozvoljeni sadržaj ftalata i sve zatečene količine neispravnih igračaka i proizvoda su uništene.

Uništena su 323 komada igračaka i proizvoda za djecu, među kojima i 227 siperaka.

Prema podacima Republičke zdravstvene inspekcije RS, na osnovu obavještenja dostavljenih iz evropskog sistema za razmjenu informacija "Rapeks" , iz prodaje su povučene 1.194 igračke sa magnetima zbog opasnosti od gutanja magneta.

"Rapeks" je sistem EU za brzu razmjenu informacija o opasnim potrošačkim proizvodima, izuzimajući hranu, lijekove i medicinske uređaje.

Iz "Rapeksa" je stiglo i obavještenje o neispravnosti dječje kozmetike marke "Alverde Molkemichel“ zbog sadržaja enterobakterije, zbog čega je iz prometa povučena količina od 81 komada, a isticanjem obavještenja na prodajnim objektima potrošači su informisani da mogu vratiti kupljene proizvode.