SDS
0

"RS-om uskoro neće vladati SNSD, već deflacija, socijalni bunt i nemiri"

FENA
Šef Kluba poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica ocijenio je danas da činjenica da je Vlada RS-a krajem januara ponovo s računa posebnih namjena uzela 60 miliona maraka govori da RS-om "vlada deficit", te da je za sve "kriva politika SNSD-a".

Govedarica je podsjetio da je Vlada RS-a u julu i augustu prošle godine povukla 50 miliona maraka, što je označila kao "sredstva za pomoć budžetu RS-a", a istovremeno prolongirala rok vraćanja tih sredstava na poseban računa od privatizacije državnog kapitala i sukcesije imovine SFRJ.

I 2009. je ponovo s tog računa uzeto 80 miliona KM za plaće u Fondu zdravstvenog osiguranja, a Govedarica smatra da ta sredstva "nikada neće biti vraćena".

Upitao je po kojem osnovu Vlada RS-a "povlači ta sredstva, bez saglasnosti Narodne skupštine RS-a".

Govedarica je na pres-konferenciji u Banjoj Luci optužio Vladu da je potrošila sredstva od privatizacije "Telekoma RS", a da je istovremeno Glavna služba za reviziju javnog sektora konstatirala da je budžetski deficit veći od 445 miliona maraka, a da je samo Fond PIO u "dubiozi" više od 220 miliona KM, Fond zdravstva ima deficit od 145 miliona, a slijede ih i Fond dječije zašite i Zavod za zapošljavanje RS-a s ukupno oko 20 miliona maraka deficita.

Šef Kluba poslanika SDS-a je još ukazao da bi budžetski deficit u RS-u mogao biti oko pola miliona maraka, sredstava od privatizacije "Telekoma RS-a" nema, a ostaje da se vidi kako će Vlada odgovoriti na trenutne i najavljene štrajkove.

"Ovo je samo plod politike koju je provodio SNSD od 2006.", konstatirao je on i optužio vlast u RS-u da ona neće snositi posljedice, već radnici, kojih je u prošloj godini 12.000 bilo više bez posla, te privreda, kojoj su povećani nameti.

"Dok postoji MMF budžet će moći da stoji na svojim staklenim nogama, a kada dospiju potraživanja od te finansijske institucije RS-om više neće vladati SNSD, već deflacija, nedostatak novca na tržištu, bunt i socijalni nemir", zaključio je Vukota Govedarica.