Moguć prenos dva ispita
12

RS: Olakšice za studente od naredne akademske godine

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Vlada Republike Srpske (RS) utvrdila je danas po hitnom postupku Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, prema kojem će se studentima omogućiti da u narednu godinu, umjesto jednog, prenesu najviše dva ispita, odnosno 15 ECTS bodova.

Ministar prosvjete i kulture RS Anton Kasipović rekao je da je namjera Vlade da novo zakonsko rješenje bude u primjeni od naredne akademske 2012/2013. godine.

"Izmjenama ovog zakona, u odnosu na ranije zakonsko rješenje, daje se mogućnost studentima da završe studije u statusu redovnog studenta produženjem roka studiranja najviše za dvije godine u odnosu na redovno trajanje studija i to smatramo veoma važnim", rekao je Kasipović novinarima nakon sjednice Vlade.

On je naglasio da se izmjenama zakona produžava mogućnost studiranja za još jednu akademsku godinu po nastavnom planu i programu koji je važio u vrijeme kad su studenti upisivali diplomske i postdiplomske studije po odredbama Zakona o Univerzitetu.

"Želimo stvoriti dodatni prostor da se završi studij po propisima koji su važili u vrijeme kad je neko počeo da studira", naglasio je Kasipović.

Vlada Republike Srpske donijela je danas odluku da za održavanje 17. Sajma knjiga u Banjaluci izdvoji 23.000 KM.

"Očekujemo novi uspon i dalji kvalitet u organizovanju ove manifestacije", rekao je Kasipović.

Sajam knjiga u Banjaluci tradicionalno organizuje preduzeće "Glas Srpske".