BiH
0

RS: Novi zakon o PIO konačno utvrđen

FENA
Vlada Republike Srpske danas je konačno utvrdila Nacrt novog zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju o kojem su proteklih mjeseci vođene burne rasprave među socijalnim partnerima.

Najniža granica s kojom se može ostvariti pravo na penziju uz ispunjenje starosnog uslova od 65 godina je 15 godina staža osiguranja, a sticanje prava na penziju ostvaruje se sa 40 godina staža osiguranja za muškarce, a za žene sa 35 godina staža osiguranja, potvrdio je ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Petar Đokić.

Iako je o ovome bilo dosta rasprave sa različitom argumentacijom, Đokić precizira da Nacrt zakona nije predvidio garancije za učesnike NOR-a i borce iz RS-a učesnike proteklog rada u BiH, u smislu garantovanja penzijskog osnova koji je sada na nivou 480 KM.

Umjesto toga obračun tih penzija vršit će se na osnovu ukupnog broja godina staža, kao što će se to obračunavati i za sve ostale penzionere u RS, s tim da su pooštreni i uslovi za stjecanje porodične penzije.

Reforma penzionog sistema u RS-u neophodna je zbog održivosti penzionog sistema i deficita u Fondu PIORS-a od oko 120 miliona KM, ali i činjenice da su penzije u RS ubjedljivo najniže u region, s prosjekom od 320 KM.

Međutim, predsjednik Udruženja penzionera Rade Rakulj nije pretjerano oduševljen novim zakonom o PIO, jer tvrdi da predviđena rješenja ne mjenjaju mnogo kada je u pitanju status penzionera u tom entitetu.