Javna diskusija u ACIPS-u
0

RS nema legitimitet za referendum o Sudu i Tužiteljstvu BiH

FENA
(Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com)
Budućnost Suda i Tužiteljstva BiH je neupitna i njihovo postojanje se ničim ne može dovesti u pitanje, rečeno je danas u Sarajevu na javnoj diskusiji upriličenoj u organizaciji Asocijacije Alumni Centra za interdisciplinarne postdiplomske studije (ACIPS).

Govoreći o temi "Budućnost Suda i Tužiteljstva BiH - Procesuiranje ratnih zločina i organiziranog kriminala", predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso i glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Milorad Barašin odbacili su sve neargumentirane napade i zlonamjerne pokušaje podrivanja rada ovih institucija.

Po njihovim riječima, državne pravosudne institucije nisu ustanovljene da bi se nekome dopadale, ili ne, nego su tu da vrše zakonom definirane funkcije, te doprinesu pozitivnim procesima u BiH.

I Barašin i Kreso potcrtali su riješenost da rad državnog tužiteljstva i suda ubuduće učine još efikasnijim, dovodeći to u vezu s obavezom realiziranja državne strategije za procesuiranje ratnih zločina, ali i procesuiranja svih drugih oblika kriminaliteta, uz opasku da niko ne može biti iznad zakona.

Osudili su sve aktivnosti koje su u sferi dnevne politike, a kojima se pokušava dovesti u pitanje legitimitet spomenutih pravosudnih institucija. U tom kontekstu, rečeno je da zaključci NSRS-a u vezi sa Sudom i Tužiteljstvom BiH ne mogu ni na koji način utjecati na njihov ustavom i zakonom definirani status.

Analitičar Vijeća za demokratizaciju politika Kurt Bassuener izjavio je da zaključci NSRS-a predstavljaju antidejtonski potez te da je on uslijedio zbog svojevrsnog povlačenja međunarodne zajednice iz situacije u BiH.

Bassuener smatra da međunarodna zajednica u ovoj situaciji mora nedvosmisleno stati iza BiH i njenog teritorijalnog integriteta, te da bi na tom planu bilo neophodno američko liderstvo.

"Ovo što se dešava jeste neligitimno i Republika Srpska nema legitimitet da pokreće pitanje referenduma kada se radi o Sudu i Tužiteljstvu BiH", kazao je Bassuener.

Ustavnopravni aspekt postojanja Suda i Tužiteljstva BiH elaborirao je potpredsjednik Ustavnog suda FBiH i ad hoc sudija Evropskog suda za ljudska prava Faris Vehabović, podsjećajući da se Ustavni sud BiH u više navrata očitovao o ustavnosti zakona o državnom sudu i tužiteljstvu i utvrdio da su oni doneseni u skladu s Ustavom.