Zakon o nelegalno stečenoj imovini
0

RS ne želi prenijeti ovlasti na državni nivo

Piše: J. H.
Svi poslanici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH iz Republike Srpske glasat će protiv Prijedloga zakona o upravljanju imovinom privremeno i trajno oduzetom u kaznenom postupku pred Sudom BiH.

Na današnjoj sjednici, ova tačka dnevnog reda izazvala je najveće interesovanje poslanika iz oba bh. entiteta.

Dok parlamentarci iz Federacije BiH podržavaju Prijedlog zakona i formiranje agencije na državnom nivou, koja će upravljati nelegalno stečenom pokretnom i nepokretnom imovinom, a čije bi sjedište bilo u Sarajevu.

Agencija bi upravljala imovinom u smislu prodaje, čuvanja, izdavanja u zakup ili uništavanja, a sav prihod bi išao u državnu kasu. Upravo ova informacija zasmetala je poslanicima iz Republike Srpske.

Prema riječima Nike Lozančića (HDZ BiH), ovdje se ne radi o zakonu koji definira oduzimanje nelegalne imovine.

"Ovdje se radi o agenciji koja bi upravljala imovinom koju privremeno ili stalno oduzme Sud BiH. U ovom trenutku na nivou BiH takva agencija ne postoji. Veliko je pitanje ko danas i kako upravlja tom imovinom. Ne mislim da ovaj zakon može smetati i da je bilo kome štetan. On nikome ne oduzima nadležnosti, nego definira i utvrđuje procedure za upravljanje imovinom koja danas nije na odgovarajući način zbrinuta", kazao je Lonačić.

Sa njim se ne slaže Aleksandra Pandurević, poslanica SDS-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

"Ovaj zakon neće, niti može dobiti podršku RS-a, jer je riječ o jednom neustavnom zakonu. Mi nemamo ništa protiv, ako je ministar iz Vijeća ministara BiH oštetio budžet, da ta imovina bude knjižena na BiH. Ali, ne može imovina ministra iz Vlade RS-a, koji ošteti RS i to se dokaže u sudskom procesu na Sudu BiH, biti knjižena na BiH. Ono što je uzeto u Banjoj Luci treba da bude knjiženo u Banjoj Luci. Da je bilo volje, ovo se vrlo lako moglo riješiti. Republika Srpska ima svoju agenciju i ta oduzeta imovina se može staviti na raspolaganje entitetskim agencijama, umjesto što se pravi još jedna bespotrebna institucija", kazala je Pandurević.

Poslanici u Parlamentarnoj skupštini BiH još uvijek nisu glasali o ovom pitanju, ali već je sada evidentno da Prijedlog zakona o upravljanju imovinom privremeno i trajno oduzetom u kaznenom postupku pred Sudom BiH neće proći.