BiH
139

RS ne prihvata Erasmus+ zbog mogućeg osnivanja agencije za obrazovanje BiH

Piše: T. S.
Bura u vezi sa neprihvatanjem Bosne i Hercegovine da učestvuje u programu Erasmus +, kojeg finansira Evropska unija, se ne stišava. Program koji je trebao omogućiti studentima iz BiH da se školuju, volontiraju i dobijaju stipendije u zemljama EU je ispolitizovan, a iz Repubulike Srpske su "objasnili" da su odbili učešće jer bi prihvatanje značilo osnivanje obrazovne agencije na nivou BiH.

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH je saopćeno da su po prijemu poziva Generalnog direktorata za obrazovanje i kulturu Evropske komisije za djelimično učešće BiH u programu Erasmus u periodu od 2014. do 2020. godine proveli neophodnu proceduru, odnosno konsultovali 13 nadležnih ministarstava obrazovanja u BiH.

"U procesu konsultacija, nadležne obrazovne vlasti upoznate su o činjenici da je za pristupanje Programu potrebno potpisati Memorandum o razumijevanju, te iz Budžeta institucija BiH platiti ulaznu kartu u iznosu od 115.000 eura, na osnovu čega bi BiH, na istom nivou sa državama članicama Evropske unije, učestvovala u akcijama kojima ne upravljaju državne agencije", istaknuto je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Negativan odgovor za učešće u programu Erasmus + stigao je iz Ministartstva prosvjete i kulture Republike Srpske, bez mnogo objašnjenja. Naime, poziv za učešće u Programu Erasmus + tumače kao poziv na osnivanje agencije za obrazovanje na nivou BiH, te ističu kako je godišnje potrebno platiti 5 miliona eura, što je, pak cijena za puno učešće, a BiH je pozvana da djelimično učestvuje, tačnije da godišnje plaća 115.000 eura.

U dokumentu koji je objavila Buka, a koji je Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS uputilo Ministarstvu civilnih poslova BiH navodi se da su, nakon što su proveli konsultacije sa Ministarstvom prosvjete i kulture RS, ustanovili da ne postoji dokument koji sadrži evaluaciju ranije pružene pomoći BiH u oblasti obrazovanja i kulture koji bi poslužio kao kvalitetna osnova za procjenu valjanosti predložene inicijative.

Također, navedeno je da nije dostavljen nikakav prateći materijal o provođenju programa EU u oblasti obrazovanja u periodu 2007-2013. kojim bi se opravdalo buduće učešće BiH u Programu Erasmus +.

"S obzirom da vrijednost ulazne karte u uslovima pune participacije na godišnjoj osnovi iznosi pet miliona eura, nije poznato da li je prijedlog o učešću BiH u Programu zasnovan na odgovarajućoj cost-benefit analizi", navodi se u dokumentu te se dodaje da nije jasno koji bi administrativni nivo i u kojoj mjeri participirao u kofinansiranju ukoliko bi BiH prihvatila djelomičnu participaciju i plaćala ulaznu kartu 115.000 eura godišnje.

U dokumentu je navedeno da "pitanje postojanja interesa za osnivanje agencije na nivou BiH koja bi vršila funkciju regulatornog tijela zaduženog za provođenje programa, u kontekstu situacije u BiH, ne predstavlja prosto tehničko već isključivo političko pitanje za koje je neophodno izjašnjenje Vlade Republike Srpske."

I iz SNSD-a su saopćili da se pitanje učešća BiH u Programu Erasmus + pretvorilo u "čisto političko pitanje".

"Moramo podsjetiti javnost da je obrazovanje u isključivoj nadležnosti entiteta i da je postojao uslov da se zbog učešća u Erasmusu formira agencija na nivou BiH štobi predstavljalo još jedan prenos nadležnosti, a SNSD nije spreman da učestvuje u prenosu nadležnosti", saopćeno je.

Podsjetimo, U novom finansijskom okviru od 2014-2020, Erasmus + je dobio do sada najveću finansijsku podršku, tačnije 14,7 milijardi eura za programe razmjene studenata i profesora, volontiranje i istraživačke aktivnosti.

Podsjetimo, BiH učestvuje u projektu Erasmus Mundus Akcija 2, ali mladi iz BiH bi imali mnogo veće šanse da su obrazovne institucije BiH prihvatile učešće u najvećem evropskom programu obrazovanja.

Iz Rektorata Univerziteta u Sarajevu istaknuto je da Univerzitet u Sarajevu ostvaruje pravo učešća u 15 perojekata koje je odobrila Evropska komisija još 2008. godine. Ti projekti će biti nastavljeni.

Razočarani studenti pokrenuli su online peticiju.