BiH
0

RS: Natalitet u opadanju, povećanje stope mortaliteta

FENA
Natalitet u Republici Srpskoj je u opadanju, a pratiti ga negativna demografska komponenta – povećanje stope mortaliteta, izjavio je predsjednik Savjeta za demografsku politiku RS-a Stevo Pašalić.

Pašalić tvrdi da opadanje nataliteta nije samo u RS-u već i u okruženju, Evropi i mnogim razvijenim zemljama svijeta, ali da taj tranzicioni proces teče drugačije nego u RS-u.

"Prateći natalitet od 1996. do danas u RS-u on je u konstantnom opadanju, ali je to teško reći u relativnim pokazateljima, s obzirom na to da nemamo popis stanovništva i ne znamo tačan broj stanovnika, mada je on po nekim procjenama ispod osam promila“, kazao je Pašalić danas u emisiji Radija RS-a.

Naveo je da to znači da se na svakih 1.000 stanovnika rađa godišnje manje od osam beba.

Poznati su podaci za 2006. u RS-u tako da je natalitet u toj godini iznosio 11.519 rođenih, što je u odnosu na ranije godine smanjenje, posebno na godine neposredno poslije rata.

Pašalić navodi da, ukoliko se situacija u RS-u poredi s Federacijom BiH, "može se reći da taj bh. entitet ima još pozitivnu stopu prirodnog priraštaja, veće rađanje nego umiranje, ali je ona svega 1,5 promila, a ukupno BiH je već na nuli - približno jednak odnos rođenih i umrlih“.

Napomenuo je i da migracije rezultiraju negativnom stopom prirodnog priraštaja zbog čega su preduzete određene mjere od Vlade i nadležnih ministarstava da bi se stvorio sistem mjera populacione politike.