BiH
0

RS: Narodna skupština i pored primjedbi usvojila izvještaj o izvršenju budžeta

FENA
Poslanici Narodne skupštine RS-a (NSRS) danas su u Banjoj Luci usvojili konsolidirani izvještaj o izvršenju budžeta RS-a za 2007., a na koji je tokom rasprave iz opozicionih stranaka upućeno niz primjedbi.

Poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Kršić ukazao je na nedostatke ovog izvještaja, navodeći da Vlada nije dobro planirala rebalans budžeta, dok je njegov stranački kolega Lazo Marić kritikovao činjenicu da Vlada nema socijalni program i mjere za ublažavanje posljedica inflacije.

Poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) RS-a Milanko Mihajlica rekao je da bi bilo dobro da su poslanici uz ovaj izvještaj dobili i izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora da bi se vidjelo da li o ovom dokumetnu treba da raspravlja i tužilaštvo.

Poslanik Stranke za BiH (SBiH) Muharem Murselović kritizirao je činjenicu da se u RS-u predstavlja da je na sceni renesansa koju građani ne vide, te ukazao da nije istina da RS ima bolji standard od FBiH, ističući da su najniže penzije u martu ove godine u RS-u nešto više od 150, a u FBiH 280 KM.

Poslanici su tokom rasprave uputili i primjedbe Vladi da praveći poređenja o ostvarenom u 2007. uzima i čak 2002. godinu za primjer.

Poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miladin Jovičić je rekao da su najveća opterećenja za budžet RS-a u prošloj godini socijalna davanja, ali da korisnici nisu zapostavljeni i da je životni standard realno rastao te da je zabilježen pad nezaposlenosti u prošloj godini za tri posto.

Ministar finansija RS-a Aleksandar Džombić rekao je da su budžetski prihodi u 2007. ostvareni u iznosu od milijardu i 404 miliona, što je 101 posto u odnosu na godišnji plan

Naveo je i da su u 2007. nastavljene reforme u oblasti javnih finansija i poreznog sistema.

Reforme su izvršene, naveo je, u oblasti direktnih poreza tako da su od početka godine na snagu stupili zakoni o porezu na dohodak i zakon o porezu na dobit.

On je naveo da je prosječna plaća u RS-u u 2007. iznosila 585 KM i veća je za 12,3 posto od prosječne plaće u prethodnoj godini.

Prethodno su poslanici usvojili Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima RS-a i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu RS-a.