BiH
0

RS: Materijalna situacija slična prošlogodišnjoj

FENA
Banjalučka Agencija „Prime communications“ provela je istraživanje stavova građana Republike Srpske koje je pokazalo da većina građana ocjenjuje svoju materijalnu situaciju slično u poređenju sa situacijom otprije godinu dana.

Gotovo polovina građana smatra da je situacija podnošljiva, a trećina ocenjuje svoj materijalni položaj kao loš ili čak neizdržljiv. Također, trećina građana smatra da se situacija pogoršala.

I pored pretežnog nezadovoljstva, građani smatraju da je Vlada RS-a na planu poboljšavanja ekonomske situacije i standarda građana najviše uradila u pogledu povećanja i redovnih isplata penzija i zarada, uspješne privatizacije i izgradnje infrastrukture.

Iako građani u najvećem broju vjeruju da Vlada RS-a radi na zaštiti interesa građana RS-a (75 posto), da provodi reforme radi ekonomskog oporavka (73 posto) i da radi na uključivanju u evropske integracije, najveće zamjerke se odnose na korupciju i usmjerenost funkcionera na lične interese i privilegije (77 posto).

Više od 40 posto građana misli da ne postoji jasan plan za rješavanje ključnih problema.

Među neuspješnim potezima Vlade RS-a, građani propuste najprije vide u stopi nezaposlenosti, malim penzijama i zaradama te u poskupljenjima proizvoda i usluga. Iako se privatizacija procenjuje i pozitivno, ima i negativnih komentara.

Metodologiju, uzorak i upitnik za ovo istraživanje je projektovao prof. dr. Srbobran Branković iz Beograda. Ispitano je 850 ispitanika tehnikom usmenog intervjua na osnovu unaprijed pripremljenog upitnika. Populacija reprezentovana istraživanjem je definirana kao opća populacija Republike Srpske starija od 18 godina. Primijenjen je višeetapni stratifikovani slučajni uzorak.

Istraživanje je realizovano od 6. do 12. novembra 2007. godine za potrebe magazina Intermezzo i web portala Intermezzo.ba.