U ponedjeljak i ministri na terenu
0

RS: Mašine i iz Banje Luke kreću na čišćenje "odsječenih" općina

FENA
Foto: Arhiv/Prijateljisrebrenice.org
Foto: Arhiv/Prijateljisrebrenice.org
Prema Kalinovinku će tokom noći i u ponedjeljak rano ujutro krenuti mašine za rašćišćavanje snijega, jer je u toj općini u Republici Srpskoj (RS) situacija trenutno najsloženija.

Odlučio je to Tim za koordinaciju i praćenje stanja u ugroženim općinama, koji je formirala Vlada RS-a, uz najavu angažiranja privatnih mašina iz Banje Luke za čišćenje prilaza toj te još nekim općinama u istočnom dijelu RS-a i Hercegovine.

"Ekipe za čišćenje puteva tokom noći radit će na rašćišćavanju putnih pravaca u Hercegovini, ali i na ostalim putevima koji su neoprohodni za saobraćaj", najavio je ministar unutrašnjih poslova RS-a Stanislav Čađo.

S Nevesinjem, kazao je, još uvijek nije uspostavljena još putna komunikacija, obustavljen je saobraćaj na putu od Gacka ka Tjentištu, zbog učestalih lavina, a ekipe rade i na čišćenju puta od Dobrog polja do Miljevine. Nakon večerašnje sjednice, predsjednik Tima i potpredsjednik Vlade RS Anton Kasipović iznio je stav da se situacija u RS-u, zahvaljući svima angažiranim, ipak popravlja.

On je izrazio nadu da će večeras biti uspostavljena električna energija za 784 domaćinstva na području Zvornika te 30 domaćinstava na području Milića. Helikopterski servis RS-a i helikopter MUPRS-a su cijelo vrijeme u funkciji za teško oboljele osobe kojima je potrebna pomoć.

"U ovom trenutku nemamo informacija o žrtvama i životno ugroženim osobama", tvrdi Kasipović. Anđa Knežević, 80-godišnja starica iz sela Tvrdimići u općini Istočno Novo Sarajevu, jedna je od brojnih osoba koje su u nedjelju očekivale bilo kakvu pomoć. Do njen nisu uspjeli doći piloti Helikopterskog servisa RS-a i neizvjesno je njeno stanje.

Tokom sutrašnjeg dana, kako je najavljeno, ministri u Vladi RS-a će posjetiti najugroženije općine.