BiH
0

RS: Kuzmanović osudio izjave Mesića i Silajdžića kao neprimjerene

FENA
Predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović osudio je danas kao neprimjerene posljednje izjave predsjednika R Hrvatske Stjepana Mesića o RS-u, i izjavu Harisa Silajdžića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, da je predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik prekršio Ustav BiH tokom razgovora sa slovenskim premijerom Janezom Janšom.

Kuzmanović smatra krajnje tendencioznom i neutemeljenom Mesićevu izjavu u kojoj je, između ostalog, rekao da je RS nastala etničkim čišćenjem.

"Ovakve, više puta ponovljene izjave, ne doprinose dobrosusjedskim odnosima, već naprotiv, utiču na to da se destabilizira i ono što je do sada postignuto“, naglasio je Kuzmanović u pisanoj izjavi. Istaknuo je da sve dok politika bude na prvom, a ekonomske teme na drugom mjestu, neće biti dobro narodima u BiH, niti će se u pravom smjeru razvijati susjedski odnosi.

Entitetski predsjednik ističe i da takvi istupi ne doprinose ni dobrosusjedskim odnosima, ni unutrašnjim odnosima u BiH.

„Miješanje u unutrašnje stvari s jedne strane te stalno insistiranje na unitarizaciji BiH i minimiziranju njenih institucija nije put koji je BiH odabrala potpisivanjem SSP s EU“, navodi Kuzmanović.

"Mesićeve izjave samo doprinose daljem jačanju stalnih tendencija sarajevskog političkog kruga o devalvaciji RS-a, čime se nastavlja urušavanje Dejtonskog mirovnog ugovora, ustava, teritorijalnog, organizacijskog i funkcionalnog statusa RS-a i umanjenje njenog državopravnog statusa u okviru BiH“, smatra Kuzmanović.

Entitetski predsjednik osuđuje i izjavu Harisa Silajdžića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, da je predsjednik Vlade RS- Milorad Dodik prekršio Ustav BiH tokom posjete Sloveniji.

Podsjeća da bi predsjedavajući Predsjedništva BiH "trebao biti ponosan na činjenicu da je RS ekonomski jači i stabilniji dio BiH i da ulaže sve napore na putu ka EU.

"Zato razgovori s predstavnicima Slovenije mogu dati samo doprinos u jačanju odnosa između dvije zemlje, a oni ničim ne narušavaju Ustav BiH“, navodi Kuzmanović.