Milorad Dodik
0

"RS je 'zarobljenik' FBiH"

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik ponovo je u subotu ustvrdio da je taj bh. entitet u ekonomskom smislu "zarobljenik" Federacije BiH, imajući u vidu opasnosti da propadne stand-by aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom.

Podsjetivši da će naredne sedmice u RS-u početi kontrole MMF-a, Dodik misli da će RS i dalje imati pozitivnu ocjenu MMF-a.

"Za nas je stand-by aranžman važan, ali očigledno da smo uslovljeni onim što se dešava u Federaciji BiH, a nažalost ukoliko bilo ko ne ispuni uslove, to znači da svi u BiH nemaju stand-by aranžmana", kazao je entitetski premijer.

On tvrdi da je za razliku od ranije situacije, sada RS "zarobljenik" Federacije BiH i zbog situacije u FBiH i RS može izgubiti taj veoma povoljan kredit, koji se ne propušta.

Entitetski premijer je u izjavi novinarima u Banjoj Luci kazao i kako RS, čak i ako padne aranžman s MMF-om, ima vlastite rezerve iz kojih će i iduće godine moći da usmjeri sredstva za pomoć i privredi i medijima u RS-u, s kojim je u subotu potpisao ugovore o raspodjeli sredstava u ukupnom iznosu od oko pet miliona KM.

Dodik je ustvrdio još i da RS zbog FBiH već ima značajne gubitke, jer taj entitet ne provodi odluku Doma za ljudska prva BiH, po kojoj se penzije isplaćuju u mjestu gdje su zarađene.

"Kada izvršimo prebijenje, Fond PIORS-a trebalo bi da se rastereti za oko 34.000 penzionera, koji bi trebalo da pređu na Fond PIO/MIO Federacije BiH. Oni to ne prihvataju ni ovog trenutka, a pogotovo ne prihvataju da nam nadoknade ranije isplate, a taj dug sada iznosi 250 miliona KM", kazao je Dodik.

Za njega se iz tog podatka može mnogo šta viditi i o priči o etničkom čišćenju.

"Ako je ta priča tačna, kako je onda moguće da u RS-u ima 35.000 više penzionera koji primaju penzije zarađene u Federaciji BiH, nego što ima penzionera u Federaciji koji primaju penzije zarađene u RS-u", pita Dodik.