Milorad Dodik
0

'RS je stabilna i nema potrebe za vanrednim izborima'

SRNA
Foto: RTRS
Foto: RTRS
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić dobro radi svoj posao, da ima podršku zvaničnika RS, te da nema potrebe ni za kakvim izborima.

"RS je stabilna i nema potrebe ni za kakvim izborima osim redovnih. Koliko vidim vanredne izbore ne traži ni opozicija u RS i prema tome Srpska će ići na redovne izbore iduće godine u oktobru", rekao je Dodik, komentarišući najavu predstavnika SDA u Vijeću ministara BiH da će bojkotovati rad ovog tijela i mogućnost da kriza u zajedničkim organima bude prevaziđena vanrednim izborima.

On je istakao da niko ne može zbog svojih promašenih politika kriviti predsjedavjućeg Vijeća ministara Nikolu Špirića.

"Mi stojimo iza njega i ministara iz naše poslaničke grupe i želimo da riješimo neka pitanja. To što neki misle da je prirodno da samo njima pripadaju rješenja, stvar je prošlosti. Takvo mišljenje može da pripada nekom prošlom vremenu, a ne sadašnjem", poručio je Dodik.

Govoreći o jučerašnjem susretu u Beogradu sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, Dodik je rekao da su on i lider HDZ Dragan Čović bili u odvojenim posjetama kod predsjednika Tadića i da tu posjetu ne treba politizovati.

"U svakom slučaju, mislim da je dobro da dijalog bude nastavljen. Mi nismo vidjeli problem ni kada je Tihić dolazio u Beograd, niti vidimo problem kada on odlazi u Tursku ili bilo koje zemlje islamskog svijeta. Nismo vidjeli problem ni kada su u prošlosti predstavnici Bošnjaka i Hrvata zajedno odlazili u Zagreb. Dijalog je dobar u svakom slučaju i svakako da je dobro da je i gospodin Čović došao u Beogradu", naglasio je Dodik.