Rajko Kuzmanović
0

"RS je odlučna da sama ide u popis stanovništva"

FENA
Rajko Kuzmanović
Rajko Kuzmanović
Predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović rekao je da je RS "odlučna da obavi popis stanovništva 2011. godine, s obzirom na to da kompromis o popisu stanovništva u Bosni i Hercegovini, koji su nudili poslanici iz RS-a u parlamentu Bosne i Hercegovine, nije postignut".

Kuzmanović je, tokom razgovora u Banjoj Luci s ambasadorom Republike Makedonije u Bosni i Hercegovini Ramijem Redžepijem, izrazio žaljenje što političke stranke u Bosni i Hercegovini nisu uspjele postići sporazum o implementaciji odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci", "jer su predstavnici pojedinih političkih stranaka iz Federacije Bosne i Hercegovine pokušali da iskoriste ovaj problem za radikalnije promjene Ustava", saopćeno je iz kabineta entitetskog predsjednika.

On je izrazio nadu da će Evropska komisija što prije ukinuti vize za građane BiH, budući da su ispunjeni uvjeti iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima.

Tokom sastanka naglašena je važnost unapređenja svih vidova saradnje, naročito na ekonomskom, kulturnom i obrazovnom planu.

Ambasador Redžepi rekao je da Makedonija namjerava da otvori konzulat u Banjoj Luci, što će doprinijeti poboljšanju saradnje u svim oblastima.