Uroš Pena
0

"RS ispunila obaveze po pitanju borbe protiv korupcije"

SRNA
Uroš Pena
Uroš Pena
Direktor Policije Republike Srpske /RS/ Uroš Pena rekao je Srni da je Srpska ispunila svoje obaveze kada je riječ o borbi protiv korupcije kao jednog od uslova za bezvizni režim.

"RS je u decembru prošle godine donijela strategiju za borbu protiv korupcije, napravljen je tim za njeno provođenje i po njoj se postupa", rekao je Pena.

On je ocijenio da antikorupcioni tim, koji će biti formiran na nivou BiH, neće dati željene rezultate.

"Protiv sam načina na koji taj tim treba da funkcioniše, jer sa nadležnostima koje su mu date zakonom neće moći kvalitetno da djeluje. Borba protiv korupcije se vodi u svim institucijama, to nije privilegija pojedinaca i jednog organa, to je obaveza i zadatak svih institucija u BiH", rekao je Pena.

On je ocijenio da bi bilo bolje da se formira institut koji bi analizirao stanje korupcije, utvrdio pojavne oblike, evidentirao nosioce aktivnosti i predložio rješenja, kako zakonodavna, tako i institucionalna.

"To bi bio zadovoljavajući institut, koji bi sigurno okupio mnogo kvalitetnije ljude, a ne ovo tijelo, koje sa svojim ingerencijama neće imati značajnu ulogu u borbi protiv korupcije", rekao je Pena.

On je dodao da se strategije ne vode da bi, kako je naveo, pobrojale aktivnosti pojedinih institucija, već da bi se napravila koordinacija i multiagencijski pristup, kako bi se problem napao sa svih strana.