BiH
0

RS: Isplata podsticaja ratarima kasni iz godine u godinu

FENA
Agencija za agrarna plaćanja u Republici Srpskoj, koja funkcioniše u koordinaciji s Ministarstvom poljoprivrede, još uvijek nema uspostavljen informacioni sistem u poljoprivredi sa cilj objedinjavanja svih podataka vezanih za proizvodnju u agraru i ruralnom razvoju.

Na ovu činjenicu upozorila je i Glavna služba za reviziju javnog sektora u RS, kao i da isplata podsticaja ratarima za 2011. godinu kasni i bit će isplaćena tek u ovoj godini.

Obaveze za subvencije po osnovu podsticaja za 2011. su u iznosu od 35.765.142 KM, a za koje nije bilo raspoloživih sredstava lani i bit će plaćene na teret budžeta za 2012. godinu, ali i obaveze od 304.868 KM koje se odnose na isplatu podsticaja koji su uknjiženi na teret budžeta 2011., a plaćeni su po trezorskom rasporedu plaćanja tek u januaru i februaru ove godine.

Revizija je Agenciji za agrarna plaćanja u RS-u dala ocjenu s rezervom za poslovanje u prošloj godini.

"Rashodi i izdaci iskazani su u iznosu od 98.918.004 KM, što je 62 posto više od budžetom odobrenih sredstava. Posljedica toga su rashodi za subvencije koji su evidentirani na rashodima obračunskog karaktera u iznosu od 35.765.142 KM, što su obaveze koje su stvorene iznad iznosa odobrenih sredstava", navodi se u izvještaju uz konstataciju da je to u suprotnosti sa Zakonom o budžetskom sistemu RS.

Međutim, i prenesene obaveze iz 2010. godine po osnovu neizmirenih rješenja kojima je odbren podsticaj u 2011. iznosile su 17.518.616 KM, a planirane su na poziciji "ostale obaveze".

Isplata tih obaveza iz budžeta u prošloj godini umanjila je ukupno odobrena sredstva za isplatu podsticaja u tekućoj godini tako da su na toj poziciji ostala sredstva u iznosu od 42.481.384 KM, konstatuje se u revizorskom izvještaju i još jednom upozorava na loše procjene u planiranju podsticaja i stalnu praksu realociranja i prenošenja obaveza iz godine u godinu.