BiH
3

RS: Ispaljeno 108 protivgradnih raketa, ostvareni maksimalni efekti

SRNA
Dejstvom protivgradnim raketama većina gradonosnih procesa danas je uspješno kontrolisana, te su izbjegnute veće štete, saopšteno je iz Javnog preduzeća "Protivgradna preventiva Republike Srpska" iz Bosanske Gradiške.

Od 11:12 do 16:18 sati dejstvovalo je 48 protivgradnih stanica, pri čemu je ispaljeno ukupno 108 protivgradih raketa, a s obzirom na jačinu gradoopasnih procesa ostvareni su maksimalni efekti.

"Jači procesi sa olujnim vjetrom, ekstremnim količinama kiše i pojavom grada zabilježeni su na područjima grada Doboja, i opština Bosanska Dubica, Derventa i Prnjavor. Sugradica je registrovana na područjima grada Banje Luke i opština Bosanska Gradiška, Ugljevik i Bratunac", navedeno je u saopštenju.

Najviše raketa ispaljeno je u Bosanskoj Gradišci, čak 25 sa 11 stanica, u Gradačcu je sa četiri stanice ispaljeno 20 raketa, u Derventi sa osam stanica 17 raketa, a u Bosanskoj Dubici sa šest stanica 12 raketa.

U Prnjavoru je sa šest stanica ispaljeno devet raketa, u Srpcu sa četiri stanice devet raketa, u Brčko distriktu sa dvije stanice šest raketa, u Doboju i Modriči sa po dvije stanice ispaljene su po tri rakete, u Loparama sa dvije stanice dvije rakete i u Pelagićevu sa jedne stanice dvije rakete.

Zbog nestabilne vremenske situacije, sistem protivgradne zaštite je preveden u punu pripravnost od 10:47 do 17:34 sati na cjelokupnom branjenom području, međutim, zbog sigurnosti aviosaobraćaja postojale su povremene zabrane za ispaljivanje raketa, pa je iznad Prnjavora tokom jedne od zabrana prolongiran početak dejstva raketama na oblake.

"Prvi potencijalno opasni oblaci su se javili u prijepodnevnim satima na teritoriji opštine Bosanska Dubica, a nakon toga razvijali su se postepeno od Banje Luke prema istoku. U drugom dijelu dana ponovo su jačali oblaci iznad zapadnog dijela Republike Srpske", navedeno je u saopštenju.