BiH
0

RS i Općina Trebinje moraju isplatiti Alijagićima 1,9 miliona KM

FENA
Trebinje
Trebinje
Republika Srpska i Općina Trebinje dužni su da isplate braći Salihu i Muameru Alijagiću 1.978.200 KM, s kamatama od 27 .jula 1993. godine, za 27 otuđenih mašina iz njihove zanatske radnje tokom rata u BiH.

Ovu presudu danas je donio Okružni privredni sud u Trebinju, a RS i trebinjska Općina moraju Alijagićima isplatiti i naknade troškova parničnog postupka u iznosu od 86.144 KM u roku od 30 dana, potvrdio je novinarima sudija Okružnog privrednog suda u Trebinju Smajil Begović.

Sud je uvažio nalaz Instituta "Džemal Bijedić" iz Mostara, dok je sudski vještak iz Trebinja mašine procijenio na sedam puta manju vrijednost.

U obrazloženju se navodi da je vještak iz Trebinja Neđo Krulj tokom suočavanja sa vještacima sa Instituta isticao da su mašine bile stare, da su u zapisnicima označene kao neispravne, odnosno neispitane, te da nisu imale nikavu upotrebnu vrijednost, dok su vještaci sa mostarskog cijenili da mašine imaju upotrebnu vrijednost, da se na njima i danas moglo proizvoditi i ostavrivati dobit.

Sud je prihvatio nalaz i mišljenje Instituta iz Mostara jer su u svom nalazu tvrdili da su mašine u momentu izuzimanja bile ispravne, a što tuženi tokom postupka nisu osporili niti su sudu predložili ijedan dokaz iz koga bi se moglo utvrditi da te mašine nisu obavljale određene mašinske radnje.

"Važno je napomenuti da su svi nalazi u ranijim spisima u pogledu vrijednosti mašina sačinjeni u približnom iznosu sa nalazom Instituta za mašinstvo iz Mostara, dok je nalazom i mišljenjem vještaka Neđa Krulja određeno da vrijednost mašina iznosi oko 300.000 KM, kao i da se radilo o starom gvožđu, a ne o mašinama koje su imale upotrebnu vrijednost, pa taj nalaz ovaj sud nikako nije mogao prihvatiti", navodi se u obrazloženju presude.

Predstavnik Pravobranilaštva RS-a Radenko Savić istakao je da nije još pročitao presudu, ali da je iznenađujuća i neočekivana.

"Nadali smo da će Sud uvažiti sve naše argumente i da će tužioce odbiti sa tužbenim zahtjevom", rekao je Savić i dodao da će se Pravobranilaštvo na presudu žaliti.

On smatra da je trebalo da bude urađeno supervještačenje, jer se radilo o dva nalaza različitih vrijednosti, te istako da se i “u RS mogao raditi drugi nalaz, a ne u Mostaru”.

Presudu, kada bude konačna, prihvata i načelnik općine Trebinje Dobroslav Ćuk, ali i dodaje da “ne želi da Alijagići budu oštećeni, ali ni građani Trebinja ni za jedan fening, ukoliko presuda nije pravična”.