BiH
0

RS: Građani za reformu policije u okviru entitetskih granica

FENA
Istraživanje koje je provela banjalučka Agencija "Prime Communications“ pokazalo je da 80 posto građana Republike Srpske smatra da se reforma policije treba obaviti u okviru entitetskih granica, a samo 10% građana RS-a smatra da se reforma treba izvršiti stvaranjem jedinstvene policije. Također 10% građana RS-a nema stav o ovom pitanju.

Ukupno 66 posto ispitanih građana RS-a smatra da je korisnije da se Vlada RS-a tokom pregovora o reformi policije pridržava Ustava.

Također, većina (63 posto) mišljenja je da je u potpunosti ispravna odluka Vlade RS-a o neprihvatanju prijedloga reforme po kome policijske regije ne bi bile uređene unutar entitetskih granica, a 14 posto građana se uglavnom slaže s tom odlukom.

Ipak, 10 posto građana RS-a takve odluke Vlade RS –a ne smatra ispravnim.

Ukupno 78 posto građana slaže se i s mišljenjem da MUP RS-a i policija RS-a trebaju postojati, bez obzira na to kakav model reforme policije se eventualno dogovori.

Tokom ovog istraživanja je ispitano 850 ispitanika tehnikom usmenog intervjua na osnovu unaprijed pripremljenog upitnika. Populacija reprezentovana istraživanjem je definirana kao opća populacija Republike Srpske starija od 18 godina. Primijenjen je višeetapni stratifikovani slučajni uzorak.

Istraživanje je realizovano od 6. do 12. novembra za potrebe magazina Intermezzo i web portala Intermezzo.ba.

Metodologiju, uzorak i upitnik za ovo istraživanje projektovao je prof. dr. Srbobran Branković iz Beograda.