Bijela kuga
0

RS godišnje ostane bez pune škole đaka

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Republike Srpske Mirko Banjac kaže da broj učenika u RS svake godine bude smanjen za gotovo jednu prosječnu školu.

"Osnovni razlog je socijalno-ekonomska kriza i mi veoma brzo idemo ka jednom vrlo teškom stanju u ovoj oblasti", rekao je Banjac, istakavši da je bitan faktor i pad nataliteta.

"Neka od rješenja su stimulisanje brakova na rađanje, a potrebno je i raditi na zaštiti djece uz još mnogo drugih mjera", rekao je Banjac za "Nezavisne novine".

U BiH se broj učenika u četvorogodišnjem periodu smanjio za skoro šest posto u osnovnom i oko 11 odsto u srednjem obrazovanju, dok se broj nastavnika povećao za 10 odsto, a troškovi obrazovnog sistema za 11 odsto, podaci su najnovijeg istraživanja obrazovnog sistema u BiH.

U istraživanju je navedeno da ovakvo stanje nije praćeno poboljšanjem kvaliteta obrazovanja, pa učenici pokazuju relativno loše rezultate u međunarodnim okvirima, dok na ovaj način sistem osnovnog i srednjeg obrazovanja postaje sve skuplji.

Komentarišući podatke ovog istraživanja, Dževad Hadžić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH, rekao je da je osnovni razlog smanjenja broja učenika u srednjim i osnovnim školama u BiH "bijela kuga", odnosno dugogodišnji negativani prirodni priraštaj.

Prema njegovim riječima, glavni razlog smanjenog broja učenika srednjih škola je u tome da određen broj svršenih osnovaca ne upisuje srednje škole zbog toga što im je daleko, moraju putovati i plaćati skupe mjesečne karte za prevoz.
U Zavodu za statistiku FBiH kažu da se na početku ove školske godine broj osnovnih škola i razrednih odjeljenja nije bitno mijenjao u odnosu na proteklu školsku godinu, dok je broj učenika manji za 5,7 odsto.

Rezultati istraživanja o sprovođenju razvojnih politika u sektoru razvoja ljudskog kapitala u BiH pokazali su da obrazovni sistem ima brojne slabosti, te da opadanje broja učenika u školama nije isključivo demografski problem. Isto istraživanje je pokazalo da je prošle školske godine u BiH skoro 2.500 učenika ponavljalo neki od razreda u osnovnim i srednjim školama.