BiH
0

RS: Formiran savjet za razvoj visokog obrazovanja

FENA
U Banjoj Luci je danas konstituiran Savjet za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta. Savjet koji djeluje kao nezavisno savjetodavno tijelo čini 11 uglednih profesora, saopćeno je iz Ministarstva prosvjete i kulture RS-a.
  • U implementaciji Zakona o visokom obrazovanju u RS-u je izuzetno važno konstituiranje Savjeta za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta. Mislim da smo dobili jedan odličan respektabilan sastav savjeta i da on može odgovoriti značajnim zahtjevima koji proizilaze iz Zakona o visokom obrazovanju, rekao je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović.

Za resorno ministarstvo naročito je važno to što će Savjet za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta, kako je naveo, praktično definirati uvjete za licenciranje i za akreditaciju, te važne karike uspostavljanja visokoškolskih institucija.

Na temelju odluka Savjeta za razvoj visokog obrazovanja Ministarstvo će se opredjeljivati i u pogledu revizije licenci visokoškolskih ustanova.

Nadležnosti Savjeta za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta su: utvrđivanje kriterija za formiranje, spajanje i zatvaranje visokoškolskih ustanova, davanje preporuka o najnižim školarinama za sve studente na visokoškolskim ustanovama da bi najmanje školarine bile usklađene u RS-u, davanje preporuka Ministarstvu u vezi s finansijskom podrškom studentima, uključujući definiranje elemenata studentskog standarda, pružanje savjeta Vladi i Ministarstvu prosvjete i kulture o politici rada i razvoja visokog obrazovanja u RS-u te definiranje prijedloga općih uvjeta i kriterija na osnovu kojih se dodjeljuju sredstva visokoškolskim ustanovama čiji je osnivač entitet.

Sljedeća sjednica Savjeta za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta zakazana je za 21. januar, kada će biti razmatran Poslovnik o radu Savjeta i Pravilnik o normativima i standardima za obračun plaća zaposlenih na visokoškolskim ustanovama.