BiH
0

RS formirala radnu grupu za provođenje akcionog plana saradnje s Haagom

FENA
U cilju ispunjavanja obaveza prema Haškom tribunalu Vlada Republike Srpske je 5. decembra imenovala članove Radne grupe za provođenje Akcionog plana RS-a o saradnji s Tribunalom u Haagu.

Grupa pored dostavljanja neophodnih dokumenata Haškom sudu treba i da ispunjav najbitniji zadatak - pronalaženje i hapšenje optuženih za ratne zločine.

Plan sadrži konkretne aktivnosti, zadatke i rokove, ali oni ne mogu biti saopćeni javnosti, jer se radi o oparativnim podacima.

Ministar unutrašnjih poslova RS-a Stanislav Čađo kazao je da se entitetska policija koncetrirala i sačinila poseban plan konkretnih i opretivnih aktivnosti kada je u pitanju haški bjegunac Stojan Župljanin.

"U tom smislu angažirali smo sve potencijalne kako bismo išli ka rješenju i ovog pitanja. Realizacija svega toga je u toku", kazao je Čađo odbijajući da iznosi detalje.

On je na pres-konferenciji kazao da MUPRS-a ne raspolaže ni informacijama niti saznanjima, a posebno ne sa činjenicama da se bilo koja osoba s haških optužnica nalazi ili se nalazila u posljednjih oko godinu dana u BiH, odnosno RS.

Predsjedavajući ove radne grupe Jovan Spajić kazao je da provođenje ovog akcionog plana podrazumijeva i ispunjavanje obaveza institucija RS-a u dostavljanju neophodne dokumentacije, otvaranju svih arhiva, koji nisu do sada otvoreni, kako bi Haški tribunal imao uvid u ta dokumenta.

I Spajić i Čađo su istakli da upravo formiranje ove radne grupe pokazuje spremnost i opredjeljenje Vlade i RS-a da ispuni sve obaveze prema Haškom tribunalu i u tom pogledu nema nikakvih rezervi.

Ministar Čađo je istaknuo da je u ispunjavanju te obaveze neophodna i saradnja sa svim sigurnosnim agencijama u BiH, te zemalja u okruženju.

"U Akcionom planu mi smo predvidjeli i izradu jedne platforme za kompletnu saradnju s institucijama Federacije, odnosno BiH, jer je procijenjeno da bez te saradnje RS ne može ništa da uradi sama, a bit će ponuđena i saradnja s međunarodnim institucijama", kazao je Spajić.

Za sve ove aktivnosti predviđen je i novac, ali na pres-konferenciji nije otkriven taj iznos.

Pored Spajića, i ministra Čađe, članovi Radne grupe su ministar pravde i finansija Džerald Selman i Aleksandar Džombić, te šefica Vladinog Biroa za odnose s javnošću Vera Sajić.