BiH
0

RS: Dva miliona km za stipendije studentima

FENA
Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a planira da za dodjelu stipendija bude izdvojeno dva miliona, umjesto dosadašnjih 900.000 konvertibilnih maraka.

Resorni ministar Anton Kasipović je danas nakon razgovora s potpredsjednikom Studentske unije Republike Srpske Srđanom Raduljem i predsjednikom Studentske organizacije Univerziteta u Banjoj Luci Dejanom Kraguljem kazao da je dogovoreno da predstavnici studenata do kraja sedmice dostave Ministarstvu prijedloge kriterija po kojima će se raspodjeljivati planirana sredstva vodeći računa o tome da stipendije dobiju najbolji studenti sa svih fakulteta.

Za stipendije će moći da konkurišu studenti koji imaju prosjek osam i više, a minimalan iznos stipendije iznosio bi 200 maraka, navodi se u saopćenju iz Ministarstva prosvjete i napominje da na ove stipendije neće imati pravo stipendisti Fondacije «Dr. Milan Jelić».

Na sastanku je razgovarano i o Zakonu o studentskom standardu i Zakonu o studentskom organizovanju koji bi se trebali naći u proceduri najkasnije u prvom kvartalu naredne godine.