BiH
0

RS: Do 17. augusta moguć ugovor sa "Strabagom"

FENA
Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović kazao je danas da se do 17. augusta očekuje definitivan stav da li će s austrijskim "Strabagom" doći do definiranja ugovora o izgradnji mreže autoputeva u RS-u.

On je kazao da je samoinicijativna ponuda "Strabaga" za izgradnju i korištenje autoputeva u RS-u sada na razmatranju kod nadležne komisije i u ovom momentu ne mogu se razmatrati druge ponude dok se s tom austrijskom firmom ne definira da li postoji ugovor ili ne.

Govoreći o Aerodromu Banja Luka, resorni entitetski ministar je kazao da postoje ponude nekoliko velikih kompanija da uđu u partnerske odnose s banjalučkim aerodromom, ali da je stav RS-a da taj aerodrom u ovom trenutku nije spreman ni za privatizaciju niti dokapitalizaciju, tako da Vlada RS-a o tome ne razmišlja.

Postoji želja da se taj aerodrom postavi na nivo koji je imao prije 2000. godine, kada je prevoženo oko 50.000 putnika, dok danas ima oko 12.000.

On je naveo i da bi uskoro trebalo da bude formirana nova aviokompanija RS-a - "skaj srpska".

Čubrilović je na pres-konferenciji priznao da je za izgradnju dionice od 5,7 kilometara autoputa Banja Luka-Gradiška do sada potrošeno oko 90 miliona KM, te da to jeste puno novca, ali je ta dionica ugovorena prije više od tri godine i po projektu koji nije definiran dokraja, a čija je cijena tada bila nešto više od 40 miliona KM.

Istaknuo je da je s EBRD-om sredinom mjeseca potpisan ugovor, a Vijeće ministara BiH dalo je saglasnost, tako da će biti raspisan tender za radove u ovoj godini kada je u pitanju projekt rehabilitacije na desetak dionica puteva u vrijednosti od oko 25 miliona KM.

U narednih mjesec dana, kako je naveo, trebalo bi da bude potpisan i ugovor s najpovoljnijim izvođačem radova.